Eğitim Fakülteleri

2020 EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRME LİSANS PROGRAMLARI 

Resim.İş-Görsel Sanatlar Öğretmenliği programlarında 800 bin başarı sırası sınırlaması/yeteneğe baraj engelidir: 

ataxGençler, çiziminizin yanında YKS sınavınıza da ağırlık verin.

YÖK son yıllarda özel yetenek sınavlarıyla öğrenci kabul eden programlarla ilgili önemli kararlar aldı. İç Mimarlık, Görsel İletişim Tasarım ve Endüstriyel Tasarım Bölümleri için yetenek sınavları kaldırılmıştı. Sanat-Tasarım bölümlerine merkezi sistemle yerleştirme yapılmaya 2017 yılı üniversite sınavından itibaren başlandı. Daha sonra Ekim 2019’da aralarında Çizgi Film (Animasyon), Graik, Grafik Resimleme ve Baskı, Grafik Tasarım, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı. Moda ve Tekstil Tasarımı, Rekreasyon, Spor Bilimleri, Tekstil, Tekstil Geliştire ve Pazarlama, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımının yer aldığı14 bölümü, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölüm kapsamından çıkarma kararı aldı. bu durumda YKS puanıyla öğrenci alacak bölümlere girmek isteyen adayların TYT ve AYT ye girmesi gerekecek. Ancak gelen tepkiler üzerine YÖK, kararı 1 yıl erteleyerek 2021 yılında uygulamaya geçileceğinin bilgisini verdi. 

YÖK/Yüksek Öğretim Kurulu Eylül 2019′ da, Öğrenci niteliğini ve Akademik bilgi düzeyini arttırma amacıyla özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başarı sırası sınırlaması getirdi. Bu kapsamda adaylarda Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi/TYT de en düşük 800 bininci başarı sırasına sahip olma şartı aranacak. İyileştirilmiş denilen Karar doğrultusunda geçen yıl TYT ye girip puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2020-YKS nin hiçbir oturumuna girmeden sadece “ÖZEL YETENEK SINAVI” SONUÇLARINA GÖRE ÖĞRENCİ ALACAK YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA BAŞVURMAK İSTEYENLERİN DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ PUANLARI HESAPLANARAK SINAVDA GEÇERLİ OLACAK. 

atax Tercihlerde dikkat etmeniz gereken şey ÖSYS puanınız değil, puana göre aldığınız sıralamadır. Sınava girdiğiniz yıldaki başarı sıranız, aynı yıldaki TYT puanı 200 ve üzeri olan aday sayısına oranının 100 ile çarpılmasıyla elde edilen sayısal değer, sizin YÜZDELİK DİLİM DEĞERİ niz olarak adlandırılır. yani başarınızı gösteren değerdir. Bu değer 0 ile 100 arasında olur ve ne kadar küçük ise o kadar başarılısınız demektir. Yüzdelik diliminiz, girdiğiniz sınava 100 kişi girseydi kaçıncı olacağınızı ifade eder. Örneğin yüzdelik dilimi 23 olan öğrenci 57 alan öğrenciye göre daha başarılıdır. Başarı sıralaması ise; ilgili üniversite bölümüne en son giren kişinin ilgili puan türünde başarı sıralamasıdır. yani bölüme en son giren kişinin belirtilen puan türünde kaçıncı sırada olduğunu belirtir. Puanların amacı sizi yaklaşık 2 milyondan fazla kişi arasında sıralamaktır. yani sınavda ne kadar yüksek puan alırsanız diğer adaylara göre o kadar önlerde olursunuz. Taban puanları ve başarı sıraları önceki sene söz konusu bölümlere en son sıradan giren öğrencilerin aldığı puana göre belirlenir. yani bunları okullar değil, önceki sene tercih yapan adaylar belirler. 

Mesleki nitelik açısından, başarı sırası sınırlaması Eğitim Fakültelerinin Resim.İş öğretmenliği ve Müzik alanlarına da getirildi.  ilk tercihlerini puanınızdan yüksek sıralamanızdan düşük üniversitelerden yana kullanın. Örneğin dereceniz 85 binlerdeyse ilk tercihlerinizi 60-65 bin sıralamasında olan bölümleri işaretleyin. İlk dört veya beş tercihinizi buna göre kullanabilirsiniz. Daha sonra yapacağınız tercihlerde ise puanınıza çok yakın veya eşdeğer bölümleri tercih edin.  Bundan sonra yapacağınız tercihleri de derecenizin üstünde olan bölümler için kullanın. Yani 85 bin derecesindeyseniz ilk 90, 95, 100 bin ve üzeri bölümleri tercih edebilirsiniz. burada amaç, sıralamaların yükseleceğini hesaba katmaktır. Sıralamalar yükselirse sizin almış olduğunuz 85 bin derecesi bu üst derecelere eşit olacağından yine açıkta kalmayacaksınız. 

-Yerleştirme, merkezi olarak yapıldığından ve yerleşme oranı çok düşük olduğundan, tercihlerinizi, minimum puan açısından, kendi TYT, YKS puanlarınızın +/- 15; başarı sırasının yarısı kadar alt; 2 katı kadar üst aralıktan olmasına dikkat edin.

– İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer vermeyin. Daha çok istenen programı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istenen bir programın altına alınmamalıdır. 

-Puan türünün karşısında Y-şeklinde bir ifade var ise bu ‘yerleştirme Puanı ve Sıralaması’ sütunu anlamına gelir. Kısacası netlerinize baktıktan sonra sınav sonuç karnesinde Y-TYT, Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ, -DİL puan türlerine ve karşılarındaki sıralamalara bakmanız gerekir. 

——————————YETENEKLERİMİZİ GÖRMEZDEN GELMEYİN!

atax

YSK nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi/TYT de İLK 800 BİNDE OLMA ŞARTI; YETENEĞE BARAJ ENGELİDİR. ÖZEL YETENEKLER OPTİK KODLAMAYLA SINIRLANDIRILAMAZ.

“Başta NİTELİK İTİBARİYLE EKSİK” olan öğlencilerin, eğitim sürecinde bu eksikliklerinin giderilebileceği, iyi bir bilgiyle ve yetkinlikle mezun edilebileceği’ savunuluyor. Ama istisnaları dışında, girdideki niteliğin, çıktının niteliği ile doğrudan ilişkili olduğu çok açık. Çok farklı başarı sırasındaki öğrencilerin aynı sınıfta bulunması, eğitim öğretim ortamını olumsuz etkiler. Bu durum iyi bir donanım ve yetkinlikle gelen öğrencilere büyük haksızlık olarak ortaya çıkar. Sanat-Tasarım Alanına yönlenmiş. Güzel Sanatlar Lisesinden 4 yıl sanat eğitimi alan öğrenciler sıralamada takılabilir. Ayrıca 4 yıl okuyacağı fakültede alacağı formasyon dersleriyle; eğitim psikolojisi, eğitim teknolojisi ve eğitim felsefesi derslerini okuyup, uygulama yaparak gençler zaten niteliklerini geliştirecekler. Üniversite girişinde 800 bin barajı uygulanırken, Ortaokuldan sonra alanına yönelmiş 4 yıl sanat lisesinde okumuş öğrencilerin aslında sınavsız GSF bölümleri hakkıdır bence. Elbette çalışan-çalışmayan öğrencilerin ayrımı için sınav yapılmalı; yetenek sınavı. 

Haksız rekabet yaratılan Resim, Müzik ve Spor branşındaki bölümler için Puan ve sıralama barajını geçemeyen yetenekli öğrenciler açıkta kalabilir. YÖK sayfasında “sıkça sorulan sorular” a göz atınız. genelgenin 5. Maddesinde “TYT; Türkçe ve Temel Matematik derslerinde sadece adayların bilgilerini değil sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen yeterlilikleri, yani bilgiyi kullanma ile ilişkili beceri ve yetkinlikleri de kapsar.” diyor. Sanat-Tasarım alanı zeka yanında hayal gücü, yaratıcılık ve bunların üretimine/yapıtına yansıtabilmesini gerektirir. Beklenen yeterlilikler, bilgiyi kullanma ile ilişkili beceri ve yetkinlik sadece IQ ile nasıl olacak…EQ es geçiliyor. Tasarım dalında yeteneği olmayan öğrenci için de kandırmaca olmayacak mı…Merkezi yerleşimle sanat bölümüne giren öğrenci haklı olarak soracak: “Beni yetenek sınavıyla mı aldınız da desen dersinde, perspektif dersinde, illüstrasyon dersinde mimari çizimlerde tasarım gerektiren çizim yapmamı bekliyorsunuz?”,  “sonra desen dersi test, perspektif dersi de makale ödevi şeklinde mi yapılacak?” diye. 

Sanat herkesi eğitebilir ama yetenekli olan aldığı bilgiyi sanata dönüştürür. 

Bu durumda amaç, asla öğrenmek değil, tersine Sanat-Tasarım ve yaratıcı özne gelişimini bitirip yerine emre amade bezemeciliği (gelenekselciliği) dayatmak gibi. Karşı değiliz, zaten isteyen öğrenci Geleneksel Sanatlar bölümünü seçebiliyor. Sanatın tüm dalları değerlidir. nörolojik bakış 


ara

atax

Nerede, hangi okulda okumak istiyorsunuz? 4 yılınız okumayı istediğiniz ilde geçecek; yurt-ev gibi şehir imkanları, okulun donanımlı hocaları, eğitimi, kampüsü vb. durumları listenizi yaparken seçimlerinizde gözeteceğiniz kriterler olsun. Ola ki, çok istediğiniz okula yerleşemediniz: TYT puanınız sonraki yıl içinde geçerli oluyor. tekrar sınava girmeden dikkatle seçimlerinizi yaparsınız. Ya da yerleştiğiniz Üniversitede birinci yılı bitirdiğinizde, istediğiniz okulun yatay geçiş şartlarını araştırır geçebilirsiniz. Okul web sitelerinden ve sınav kılavuzlarından doğru bilgilenebilirsiniz 

atax EĞİTİM FAKÜLTELERİ OLAN ÜNİVERSİTELER:

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (Bolu)

Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın)

Afyon Kocatepe Üniversitesi (Afyon)

Anadolu Üniversitesi (Eskişehir)

Atatürk Üniversitesi (Erzurum)

Balıkesir Üniversitesi (Balıkesir)

Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas)

Dicle Üniversitesi (Diyarbakır)

Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir)

Gazi Üniversitesi (Ankara) 

İnönü Üniversitesi (Malatya)

Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon)

Marmara Üniversitesi (İstanbul)

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (Muğla)

Mustafa Kemal Üniversitesi (Hatay)

Niğde Üniversitesi (Niğde)

On dokuz Mayıs Üniversitesi (Samsun)

Pamukkale Üniversitesi (Denizli)

Selçuk Üniversitesi (Konya)

Uludağ Üniversitesi (Bursa)

Resim Öğretmenliği ve Pedagojik Formasyon ile ilgili, Milli Eğitim Dergisini okuyunuz.

73

Eğitim Fakülteleri” üzerine 39 yorum

    • Genelde, Güzel Sanatlar Bölümleri sınavlarına giriş için 180 puan isteniyor. Meslek Liselerinde sanat bölümü okuyanlar 140 puanla sınava alınıyordu. Bu yıl orta öğretim başarı puanı kaldırıldı. Her yıl değişiklikler olabiliyor, sınavına girmek istediğiniz okuldan ya da diğer üniversitelerin web sitelerinden gelişmeleri takip edebilirsiniz. Geçen yıl Çankırı Güzel Sanatlar ve Hacettepe Üniveresitesi yetenek sınavları puanını aşağı çekti 140 puanla aldı.

      • ben 7.sınıfım ben resim Öğretmenliği okumak istiyorum ama saat varmı ve nakadar tutuluyor ben bursa da okumak istiyorun nereyi okucam

      • Merhaba.Okulundaki resim öğretmenine Bursa’daki Güzel Sanatlar Lisesinde okumak istediğini ve sınavlara hazırlanmak istediğini söyle. Şimdiden yetenek sınavlarına hazıklan, 8 . Sınıf sonunda TEOG sınavlarına girerken GSLise sınavınada gireceksin. Teog sınavının %30 u + resim yetenek sınav notunun ortalaması yüksek olmalı.

    • Herhangi bir liseden mezun olanlar, resim öğretmenliği yetenek sınavlaŕına girebilmek için YGS’den en az 180 veya üzerinde puan almalıdir. Hangi Egitim Fakültesinin yetenek sınavına girmek istiyorsanız sinav takvimini okuyun. Genelde görüşünuzu ve yaratıcılığınızı ölçen iki aşamalı sınav yapıyorlar. Alacağınız resim notunuz kadar YGS puanınızın da yüksek oluşu kontenjana girebilmenizde etkilidir. Sınavlara katılımlar cok, kontenjan sayısı az olduğu için ciddi-sıkı bir sınav hazırlığına gurin. Sizi yetenek sınavlarına hazırlayacak bir çizim-desen kursuna gidin ve YGS.sınavından yüksek puan almaya bakın.Iyi şanslar, başarılar dilerim.

  1. ben acikogretim lisesi okuyorum üniversite de resim bölümünde egitim almaak istiyorum ..puanlarin en az 140-180 oldugunu söylediniz ancak ben internetten taban puanlarina baktim ama en az 340 puan istiyorlar. bu konu hakkinda bilgi verebilirmisiniz .Ayrica resim bölümünü kazanabilmek icin hangi yollardan gecmeli ögrenebilir miyim sizden??

    • Her fakülte bölüm sınavlari için kendi puanını belirler. Sınav klavuzu okulun web sayfasında yayınlandığında takip edin. Resim Bolümü ićin karakalem desen + renkli çalişmalarınızdan oluşan portfolyo istenebilir.

    • Merhaba. Liseyi bitirip YGS sinavından,sınavına girmek istediğiniz Eğitim Fakültesinin istediği puanı almalısıniz. Yetenek sınavları için Desen-imgesel kursuna gidin.

  2. ben güzel sanatlar lisesi 10. sınıf öğrecisiyim ve izmir 9eylül üniversitesinde eğitim fakültesi okumak istiyorum.o kadar araştırdım fakat bi bilgiye ulaşamadım..yeri tam olarak 9eylül güzel sanatlar fakültesinin içerisindemi.yoksa başka bir yerde mi biraz anlatırsanız sevinirim

  3. Yetenek sınavına girecekler neden lys ye girmiyo eğer lys ye girersek yetenek sınavına girme şansımızımı kaybetmiş oluyoruz

  4. Merhaba ben yoga barajını geçemedim en yüksek puanım 178 kursa gidiyorum bunun la resim öğretmenliğine girebilirmiyim

  5. meraba ya bir yerde okudum dil olarak almanca fransızca ve ingilizce istiyorlar bu her üniversitede geçerli mi ve 2017 için nezaman başvuru yapılıyor şuan 12. sınıfdayim biraz yabancıyim bu konularda bana yardım edermisiniz

    • Merhaba.Eğitim Fakültesi Resim.İş öğretmenliği Bölümünde Y.Ö.K derslerini (Atatürk ilke ve Inkilapları, Edebiyat, yabancı dil…) + sanat tarihi, uygulamasını ve formasyon derslerini (Eğitim Psikolojisi,felsefesi Eğitim Teknolojisi) okursunuz.

  6. Merhaba ben normal bir Anadolu Lisesinde 3.sınıfım dil bölümündeyim, fakat ingilizce yapamıyorum küçüklüğümden beri resim öğretmeni olmak istiyorum ne yapacağımı bilmiyorum istemediğim, yapamadığım bir bölümdeyim hayallerim ise bambaşka ne yapacağımı bilmiyorum…

  7. Merhaba ben 2020 yılında sınava girdim 700 bin tyt 500 bin ile de ayt ıralaması yaptım hedefim başkaydı Bu yüzden tekrar sınava giri em 2021 de sınav ücretini de ödedim ama cahilliğim işte ilk yılımda gitmedim çok pişmanım puanım da resim, güzel sanatlar bölümlerine yetiyor du ben tekrar geçmiş puanımı nasıl kullanabilirim üretimi ödedim ama ve artık istediğim grafikerlik animasyon veya resim bölümü özel yetenek ile almayacakmış eğer böyleyse puanım çok mu düşük olur girmem için çünkü yetenek sınavı kalktı ve artık yks puanına bakacaklar öylemi ne yapacağımı bilmiyorum lütfen yardımcı olur musunuz. Ayrıca resim öğretmenliği yetenek sınavı ile mi alıyor ve kpss durumu. Nasıl atanmak çok mu zor?

    • Merhaba puanın çok iyi, 800bin barajınıda aşmışsın kutlarım. Geçen yıl aldığınız puanlar bu yıl da geçerlidir. Daha da yükseltmek için tekrar sınavlara girebiliyorsunuz. Karar senin.
      Bu yıl Resim öğretmenliği için merkezi puan geçerli, yetenek sınavı yapılmıyor. Animasyon ve Grafik bölümlerine bazı fakülteler tyt puanıyla alıyor. Bazıları yeterek sınavı yapıyor. 14 bölüm için yetenek sınavıyla alımlar devam ediyor Sınav kılavuzları yayınlandığında doğru bilgileri edinirsin.
      Resim öğretmenliği bölümüne bu yıl merkezi puanla yerleşebilirsin.
      Kpss durumu çalışmayan öğrenciler için zor, atanma konusunda değişkenler olabiliyor.
      kolaylıklar, yolun açık olsun

  8. Özel yetenek sınavı kaldırılan bölümler neler? Güzel sanatlarda özel yetenek sınavı kalktı mı?

    Yükseköğretim Kurulu’ndan yapılan açıklamada 14 yükseköğretim programında özel yetenek sınavı kaldırıldığı belirtildi. 2020 YKS sınavı sonrası belirlenen programlar merkezi yerleştirme ile öğrenci alacak.
    114 PROGRAMA ÖZEL YETENEKLE ÖĞRENCİ ALIMI DEVAM EDECEK Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yaptığı açıklamada, özel yetenek ile öğrenci alan 128 programdan sadece 14’ünü merkezi yerleştirmeye dahil ettiklerini belirtti. Güzel sanatlardan özel yetenek sınavının kaldırılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.
    Çizgi Film (Animasyon), Grafik, Grafik Resimleme, Baskı, Grafik Tasarım, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Rekreasyon, Spor Bilimleri, Spor Yöneticiliği, Tekstil, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerinden özel yetenek sınavı kaldırıldı.
    OKUL LİNKLERİNE ULAŞABİLİRSİNİZ:
    https://yokatlas.yok.gov.tr/universite.php

  9. Adnan menderes görsel sanatlar öğretmenliği istiyordum fakat google taban puanları yazdığımda ADÜ de öyle Bi fakülte olmadığını yazdı yardımcı olabilir misiniz

Yorum bırakın