PORTFOLYO

masaboc1

Yurtdışı Portfolyo Hazırlığında yaratıcı fikir ve tasarımlarınız için öncelikle çizim ve anlatım yeteneğinizi geliştirmelisiniz.

Portfolyonuz: Düzeyiniz, Ciddiyetiniz ve de Tarzınızı Yansıtabilmelidir. Tekniğinizi ve görsel algınızı en iyi betimleyen özgün temiz çalışmalarınızı görmek değerlendirmeci için yeterli olur.

Temel sanat eğitimi ve tasarım ilkelerini; desen dersleri, canlı-cansız model anatomik çalışmalar, artistik perspektif – iki noktalı iç ve dış mekan perspektif çizimleri ile imgesel çalışmaları, girmek istenilen okulun istediği içeriğe bağlı olarak kolaj ve kompozisyon uygulamaları, Photoshop çizimleri, maket ve renkli çalışmaları kapsar. Yurtdışındaki sanat ve Tasarım okullarına başvurmak isteyen öğrenciler bu süreç içinde yetişerek girmek istediği okulun istediği içeriğe uygun çalışmalar yapar. Portfolyo; seçilen GSF bölümüne kabul edilme amacıyla, değerlendiriciye göstermek için hazırlanan ve en iyi çalışmalardan oluşan bir sanatsal dosya-koleksiyon sunumudur. Bu dosya yeteneğinizi ve yaratıcılığınızı ifade eder. Girmek istediğiniz üniversitenin beklentilerine göre ve kendi yeteneğinize göre şekillenir.

Değerlendiriciler (karar vericiler) çalışmalarınıza bakarken duygularınızı izleyiciye aktarabildiğinizi algılayabilmelidir. Tarzınızı kavrayabilmeli, potansiyelinizi görebilmeli, adanmışlığınızı, heyecanınızı, öğrenmeye yeteneğiniz ve isteğinizin olduğunu görebilmelidir.

Sadece bilgisayar çıktılarına değil kendi çizimlerinize de yer vererek, hayata geçirdiğiniz tasarımlarınız varsa mutlaka çizimleri ve fotoğraflarını portfolyonuza eklemelisiniz. Her okul sunacağınız portfolyo içeriğini, yazmanız gereken essay’in (niyet mektubu) uzunluğunu ve konunuzu belirler. Özgün çalışmalarınız veya dijital baskı, cd, tanıtım dosyalarınızın pdf formatı gibi Katalog, kitap haline getirmenizi isteyebilirler. Portfolyonuza kaç çalışma koyarsanız yeterli olacağı, gireceğiniz okuldaki değerlendiricilerin isteğine bağlı olarak değişir. Tarzı oluşmuş, sizi yansıtan 6 çalışmada yeterli olabilir, 20-30 çalışma da isteyebilirler. Portfolyonuzu sunmak istediğiniz okuldan veya okulun sitesinden ayrıntılı bilgileri öğrenebilirsiniz.

Önemli olan; çalışmalarınızda duygularınızı izleyiciye iyi aktarabilmenizdir. Sunumlarda kullanacağınız malzemenin kalitesi önemlidir. Malzeme kullanımı ve teknik bilgiler portfolyo içeriğini zenginleştirir. Yurtiçi Sınavlarda bile çalışmalarınızın kaliteli olması için özellikle 200-250 gramlık resim kağıdı getirmeniz istenir. Çünkü kaliteli kalem, boya, kağıt ile daha iyi sonuçlar alırsınız. Yurtdışı üniversiteler genelde başvurularında 20 parçalık bir seçki görmek isterler. Ögrenci kendisini temsil edecek, tarzı oluşmuş okulun belirlediği kadar çalışma parçasını istenilen formatlara uygun hale getirmek için; çalışmalarının görsellerini indeks listesiyle beraber CD’ye yükler. Tasarımların açıklamaları portfolyonun sunulacagı okulun dilinde, örneğin İngilizce veya İtalyanca olmalıdır. Sizi tanıtacak kısa öz geçmişinizi ve bir resminizi eklemeniz sizi tanımalarında iyi bir etki yaratır, okulun istediği essay için öğrenci atölye dışından yardım alabilir, taranan görseller ve fotoğrafları çekilen üç boyutlu çalışmalar Photoshop’da uygun şablon üzerinde kitaplaştırılarak ve başvuru dosyasıyla bir bütünlük içinde olmasına dikkat edilerek portfolyo çalışması tamamlanır.

YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERİ:

smiley_drawingAMERİKA

Pratt

School of Visual Arts

St. Martins UARTS-the University of the Arts

Ringling School of Art and Design

Savannah Collage

FIT

SAIC- School of the Art Institute of Chicago

smiley_drawingİNGİLTERE

St. Martins

London School of Arts

London Collage of Fashion

Marangoni London

Oxford Brookes

University of Kent

Kingston

Greenwich

Chelsea Collage of Art

University of Nothingham

smiley_drawingKANADA

Kells Academy

Emilly Carr Institute

smiley_drawingİTALYA

Naba

Politecico di Milano

Instituto Marangoni Milan

BAKMAK DEĞİL, GÖREBİLMEKTİR YAŞAM.

Bu konuda bilgilenmeyi isteyebileceğiniz sorular için: http://moracademia.net/portfolio/guzel-sanatlar-fakulteleri/ 

Portfolyonuzun en azından, son iki yıldaki çalışmalarınızı göstermesi gerektiğini unutmamalısınız. Portfolyonuza iki yıldan eski, üç veya dört yıl önceki çalışmalarınızı da dâhil edebilirsiniz. Hazırlayacağınız portfolyoda 20 ila 30 parça çalışmanızın bulunmasına özen gösterin. Eğer çalışmalarınızın daha iyi anlaşılacağına yardımcı olacağını düşünüyorsanız, kısa açıklamaları içeren etiketlere de yer verebilirsiniz.
Genellikle öğrenciler kendi yeteneklerinin farkına varmaksızın, moda tasarımı, grafik tasarımı, endüstriyel tasarım veya diğer güzel sanatlar programlarına başvuruyorlar. Birçok lisans başvurusu yapan öğrencimize bu yüzden bir yıllık bir hazırlık programına katılmalarını şart koşuyoruz. Bu sayede güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmelerini ve başarılı olacakları alanlara yönlenmelerini sağlıyoruz. Bir yıllık hazırlık programının sonunda genellikle öğrencilerimizin ilk tercihlerinden saptığını görüyoruz. Öyle ki dünün moda tasarımcıları karşımıza geleceğin grafik tasarımcıları veya iç mimarları veya endüstri ürünleri tasarımcıları olarak çıkabiliyor.

Güzel sanatlar ve tasarım alanında kariyer hedefleyenler için ‘kesinlikle olacak’ diye bir kavramın olmadığını belirtmeliyiz. Dahası kestirmeden sonuca ulaşmak gibi bir şey de düşünülmemeli. Lisansüstü yapmayı düşünen öğrenci adayları ise uzmanlaşmayı düşündükleri master programını nasıl kullanacaklarını ve bitirme projeleri için hangi konuları ele alacaklarını iyice belirlemelidirler. Bu bilgilere niyet mektuplarında yer vermeleri ve portfolyolarında bu fikirleri destekleyen çalışmaları eklemeleri, onlara başvuru sürecinde yardımcı olacak unsurlardır.

PORTFOLYO” üzerine 6 yorum

    • Önemli olan; çalışmalarınızda duygularınızı izleyiciye iyi aktarabilmenizdir. Sizi değerlendiren -karar vericiler- tarzınızı, potansiyelinizi çalışmalarınıza bakarak anlarlar ve elbette Sunumlarda kullanacağınız malzemenin kalitesi de önemlidir. Sınavlarda dahi, çalışmalarınızın kaliteli olması için özellikle 200-250 gramlık resim kağıdı getirmenizi istiyorlar… Çünkü kaliteli kalem, boya, kağıt ile daha iyi sonuçlar alırsınız.
      Portfolyonuza kaç çalışma koyarsanız yeterli olur; yine gireceğiniz okuldaki değerlendiricilerin isteğine bağlı olarak değişir. Tarzı oluşmuş, sizi yansıtan 6 çalışmada yeterli olabilir, 20 çalışma da isteyebilirler. Çalışmlarınızı Katalog veya kitap haline getirmenizi de isteyebilirler. Girmek istediğiniz okuldan bu bilgileri edinebilirsiniz.

Yorum bırakın