Nasıl bir yol izlemelisiniz?

0015

GÜZEL SANATLARIN BÖLÜMLERİNDE OKUMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLER NASIL BİR YOL İZLEMELİDİR?

ÖZET TIKLAYIN

Okunabilir

BİLSEM SINAVLARI HAKKINDA BİLGİ VE KAYNAKLAR

Hedefiniz Güzel Sanatlar lise veya fakültelerinin sanat ya da tasarım bölümlerine girmek veya Resim Eğitmeni olmak ise; ciddi bir ön çalışma içinde olmanız gerekiyor, teknikleri uygulatarak doğru görüş geliştirmenizi sağlayacak sınav odaklı bir kursta hazırlanmanızı öneririm. Çünkü her yıl sınavlara katılım sayısı artmaktadır ve kontenjan sayısı GSF de20 -GSL de 30 gibi az sayıda aday alınmaktadır. Dolayısıyla elemelerin çok olduğu sınavlar çok aşamalıdır ve yeteneğinizin, yaratıcılığınızın yanı sıra teknik bilginiz sınanır. Güzel Sanatlar Üniversite sınavlarına hazırlanmak isteyen İmam Hatip, Lise ve Meslek Liseleri son sınıfta okuyan ya da mezun olan sanatçı adayı gençler şunu unutmamalıdırlar; Türkiye’nin birçok kentinde bulunan Güzel Sanatlar Lisesinde okuyan, resim tekniklerinde gelişerek mezun olan adaylar sizden daha deneyimli +ayrıca imgeselde gelişmek için hazırlık kursu alan adaylarla birlikte sınava gireceksiniz. Desende eli kalem tutmayı bilen, görüşünü pekiştirmiş; varlıkların temel şeklini geometrik vuruşlarla ve düzenli kesintisiz çizgilerle çizebilen, hareketleri yakalayabilen, el akıcılığı kazanmış GSL öğrencileri biriimleriyle desen tekniklerinde görüş geliştirmiştir, genelde imgesel çalışmalarda eksiktir ve sınav odaklı hazırlanarak bu eksiklerini kapatırlar. Sıfırdan başlayanlar, Ekim ayından itibaren kişiye özel hazırlanan programla sınav tarihine kadar kalemi ellerinden bırakmadan; Temel Sanat Eğitimi derslerinde görüşlerini geliştirebilirler. Görsel algı-görmeyi geliştirme, desen, anatomi, sanat tarihi, perspektif, imgesel tasarım olarak altı farklı dersi uygulamalı alarak ve atölye içinde sınav süreçli yapılan sınavlarda kendilerini ölçüp, değerlendirerek yetenek sınavlarına hazır hale gelirler. Sınavlar genellikle Temmuz Ayında ve Ağustos-Eylül ayları içerisinde yapılır. Her okul kendi bünyesinde farklı tarihlerde sınav yapar.

* Güzel Sanatlar Lisesi sınavlarına Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıfını bitiren öğrenciler başvurabilirler. Dilekçeleriyle birlikte öğrenim görmek istediği okul müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Geçici eğitim merkezlerini (GEM) bitirenler ise dilekçe, bir fotoğraf ve ortaokul başarı puanını da gösteren öğrenim belgesi ile ilgili okul müdürlüğüne başvuru yaparlar. Yeni yönerge ile kontenjanı boş olan Güzel Sanatlar Liseleri, 9. Sınıfları da yetenek sınavı ile almaktadır. Son sınıfa gelmeden, serbest zamanlı kurslara devam ederek yetenek sınavlarına hazırlanabilirsiniz. Sınavlar genellikle Temmuz ayının ilk haftasında 2 veya 3 aşamalı olarak yapılır. Sanat liselerinde resim, müzik veya tiyatro, sinema tv  (http://www.msgsl.com/tiyatro-bolum-hakkinda-27 ) bölümü seçimlerine göre bölüme uygun soru gelir. Resim bölümünde sınavlar, üniversitelerde olduğu gibi iki aşamalıdır. Canlı veya cansız model ve imgesel soru sorulur. MEB sınav takvimini ders yılı bitmeden duyurur ve sınav tarihleri okullar kapandıktan sonra Güzel Sanatlar Liselerinin İnternet sitelerinde yayınlanır. Sınava gireceğiniz tarihte, seçtiğiniz okulun web sitesinden güncel bilgileri alınız.

http://ogm.meb.gov.tr/www/yetenek-sinavi-ile-ogrenci-alacak-okullara-basvuru/icerik/717

GSL, GSF YETENEK SINAVLARI ve PORTFOLYO HAZIRLIĞI

Yurtdışı ve yurtiçi sanatokullarında Grafik Tasarımı, Baskı Grafik Bölümü, Resim, Heykel, Geleneksel Türk El Sanatları, Seramik,  Sahne Dekor, Çizgi Film (Animasyon), Moda ve Tekstil Tasarımı, Birleşik Sanatlar, Sanat Yönetmenliği, Baskı Sanatları, Sanat-Tasarım, Plastik Sanatlar, Resim Öğretmenliği gibi birçok bölümün yetenek sınavlarına girebilmek için öncelikle; seçilen okulun belirlediği baraj puanını TYT veya YKS’den almış olmanız gerekir. Hafta içi günlerde okula veya dershaneye devam eden sanatçı adayları, hafta sonu günlerinde atölyemizde sınavlara hazırlık programına katılarak geleceklerini garanti altına alabilirler. Daha önce kurs veya sınav deneyimi olmayan sıfırdan başlayanlar, Ekim’den itibaren sınav ayına kadar olan süreçte tekniklerde gelişirler. Desen bilgisi pekişmiş olanlar için canlı model ve imgesel çalışma desteği verilir. Portfolyo hazırlayanlar desen tekniklerinde gelişerek kendi seçki dosyalarını tamamlarlar.

Yoğunlaştırılmış program ile atölye içi yapılan sınavlarla desteklenen Kurs Programının gereklerini yerine getiren, devam problemi yaşamadan düzenli çalışan, pratiklerini arttıran öğrenciler için başarı kaçınılmazdır.

Yetenek Sınavlarında yöntem nasıldır, neler sorulur?

Yetenek sınavı ile öğrencinin algısı ve görsel yeteneği, yaratıcılığı test edilir. Bu amaç doğrultusunda her lise ve üniversite farklı yöntem uygulayabilir. Örneğin Mimar Sinan Üniversitesinin geçen yıllarda gerçekleştirdiği GSL yetenek sınavı iki aşamalıydı. Birinci aşama desen sınavında bir model veya objeye bakılarak resmedilmesi istenmişti. İkinci Aşamada, sandalyede oturan hayali bir insan veya sehpa üzerindeki bir balık çizimi istenmişti.

Bir diğer sınavda birinci aşamada 50×70 kâğıda, 3 saatlik süreçte bitecek imgesel çizim istenmişti: ”Parkta bir bankta oturan şapkalı bir ihtiyar, geride bir genç, çiçekleri hortumla sulayan bahçıvan, gibi iç veya dış mekânlı kompozisyonlar çizdirildi.

Fakülteler sınav aşamalarını ortak değerlendirebilir veya ilk sınavda eleme yaparak ikinci, üçüncü ve seçtiği bölüme uygun sınav açabilir. Öğrencinin sınavda aldığı ham notu, TYT ve orta öğrenim başarı puanlarını gözeterek belirlerler. Birinci aşamayı geçen aday ikinci aşamada hayalindeki imgeleri resmeder. El arabalı bir işçi, çivi çakan el, otobüs durağında bekleşen insanlar, aniden yağmura yakalananlar, mutfakta-çocuk odasında vb. interiör (oda içi resmi) veya dış mekân kurgusu olan, tiplemeleri, beden dilleri farklı, anatomisi sağlam figürlerden oluşan konular örnek gösterilebilir. Üniversitelerin uyguladığı sınavlar klasik Özel Yetenek Sınavı olarak adlandırılabilir, bazı üniversiteler daha seçici yöntem uygular. Örneğin geçmiş yıllarda Başkent Üniversitesinde; görsel zekânın ölçüldüğü test soruların sorulmuş, bir heykel çiziminde eksiklerin tamamlanması, sanat tarihinden hayalindeki bir imgenin resmedilmesi istenmiş ve ayrıca mülakat yapılmıştı.

Dokuz Eylül Üniversitesinin, genelde birinci aşama sınavlarında klasik model çizimi istenir: Örneğin masanın üzerinde bir sandalyede oturan model bütün Figür olarak veya portre gözetilerek çizdirilir. Birinci aşamadan sonra eleme yapılarak toplam kontenjanın 3-4 katı kadar aday seçilir ve sınava alınırlar. Sadece Resim Bölümünü seçen öğrencilerin, sınavları bitince Portfolyoları incelenir ve mülakat yapılır.

Hangi Bölümleri Seçebilirsiniz:

Üniversitelerde sanat eğitimi; tasarım ve sanat bölümü olmak üzere ikiye ayrılır: Her okul  sınav kılavuzunda, öğrencinin seçebileceği bölümleri belirlemiştir.

Örneğin D.E.Ü.’de;

TASARIM ALANINDA dokuz ayrı bölüm vardır, öğrenci üçünü seçebilir.

Tasarım Bölümü İmgesel sorusu şu şekilde olabilir; mekan cadde, en az 5 figür, seyyar satıcı ve onu kovalayan polis, gibi. 2011 yılı imgesel sorusunda “Vahşetin dramı” adlı romandan özet bir sayfa verilmişti; “Bir köpek terbiyecisi köpeğini şiddete başvurarak eğitiyor. Köpeğe Baltadan sonra sopa ile vuruyor. Arkada ona bakan 4 figür. Köpek yerde kan içinde…” kompozisyonun 3 saatte bitirilmesi istenmiştir.

Öğrenciler birkaç saat sonra tasarımla ilgili, görsel algıya dayalı bir sınava daha alınırlar: 2, 3 obje verilir veya objeler hayalden istenir; cezve, bir su bardağı ve iki kahve fincanını ahşap bir tepsinin içine yerleştirerek çiziniz …gibi.

  1. aşamada: 2011 yılında olduğu gibi 2 saatlik sürede; ahşap bir sandalye, plastik çizmenin biri sandalye üzerinde, diğeri yere düşmüş şekilde ve yerde açık bir şemsiye gibi görsel algıya dayalı akıldan çizim istenebilir. İnternet ortamında geçmiş yıllarda çıkan soruları ve sınava girenlerin deneyimlerini forumlarda araştırınız.

SANAT ALANI resim ve heykel’den oluşur. Öğrenci İki bölümü de seçebilir. Tasarım bölümleri ile birlikte isteğe bağlı olarak toplam 5 bölüm seçebilir.

Sanat bölümünün 2. aşama sınavının ilki yine model çizimidir. Yıllara göre uygulama yöntemleri değişse de benzerlik göstermeye devam etmekte ve benzer sorular sorulmaktadır. Örneğin bu yılda da yapıldığı gibi; sınavda herkese bir fotoğraf verilip bakarak çizmeniz istenebilir, kolaj çalıştırılabilir veya renk bilginiz sınanabilir; Öğrenci boya seçiminde serbesttir. Pastel, guaj ya da sulu boya kullanabilir. Örneğin geçen yılda olduğu gibi: Masa üstüne yerleştirilmiş; üzerinde yere sarkan yeşil bir örtü olan sandalye, sandalyenin üzerinde basketbol topu, topun önünde turuncu kenarlı püsküllü bir bez, sandalyenin bir yanında büyük pembe bir kova, diğer yanında üst üste iki tuğla, tuğlanın üstünde mavi küçük su kovası, sandalyenin ön tarafında ise plastik gri boru parçası konmuştu. Amaç doku çalışmalarında görsel algıyı, doğru görüşü ve renk bilgisini test etmektir.

Görüldüğü gibi, Güzel Sanatların her bölümü için farklı sınav uygulaması yapılabildiği gibi genelde klasik tarz uygulama sürmektedir. Üniversitelerin 2 yıllık “Fotoğrafçılık” bölümleri için veya bazı üniversitelerin 4 yıl okutulan “Fotoğraf Bölümü” sınavında, çizim istenmez. Fotoğraf görmek ile ilgili olduğu için, Akdeniz, Mimar Sinan ve Marmara Üniversiteleri “Fotoğraf ve Klişe” bölümünde okumak isteyen öğrencilerine birinci aşama eleme sınavında çizim ve yetenek sınavı uygular. Teknik ve estetik bilgilerin sınandığı uygulama her yıl farklılaşabilir. Okumayı seçtiğiniz üniversiteye sınav başvurunuzu yaparken sizlere verilen kılavuz kitapçıktan ya da okul sitesinden indireceğiniz sınav kılavuzundan doğru bilgi edinebilirsiniz.

  • Fotoğraf Bölümü’nün sınav uygulamasına girebilmek için; öğrenci öncelikle TYT TYT veya YKS’ den, okulun belirlediği baraj puanını almış olmalıdır. Ön kayıttan sonra eleme ve seçme sınav sistemi şöyle gerçekleşir;

Puanla öğrenci alan vakıf veya özel Üniversitelerin farklı Bölümleri için uyguladığı ‘görsel algı -Çoktan Seçmeli Genel Kültür Testi’nde olduğu gibi;

Birinci Aşama ŞEKİL ALGI TEST SINAVI: 40 veya 60 dakikada, 50- 80 sorudan oluşan çoktan seçmeli şekil algı testi yapılır. Örnek sorular için bakınız.

İkinci Aşama ÇEKİM SINAVI: Öğrenci kendisinin getirdiği Analog(filmli) SLR bir makine ile 4 saatlik sürede, jürinin önünde, okulun belirlenen bir bölgesinde çekimlerini yapar. 36lık bir film hakkı vardır. istediği araçları, tripot, reflektör vs. kullanmakta serbesttir. 10 çekimini seçip jüriye sunar. Eğer sunduğu fotoğraflar jüri tarafından beğenilirse 3. aşamaya geçer.

Üçüncü Aşama MÜLAKAT: Öğrenci sunduğu 10 fotoğrafla jüri karşısına çıkıp fotoğraflarını hangi amaçla ve hangi değerlerde çektiğini, neden o değerleri kullandığını neden ve nasıllarıyla anlatır.

Görüldüğü gibi bazı üniversiteler sanat ve tasarım bölümlerine sınav yapmadan, belirledikleri yüksek TYT puanlarıyla öğrenci alır. Öğrenci aldığı kurs eğitiminin faydasını, birinci sınıfta alacağı temel sanat eğitimi derslerinde görür. Kurs alamamışlara göre, ödev yapımlarında kendi görüşünün ileri seviyede olduğunu yaşayarak anlar.

Desen ve imgesel çalışmalarınızda neye baktığınız (kadrajınız) ve nereden baktığınız önemlidir. Güzel Sanatlar Sınavlarına hazırlanma süreci sonunda, her gördüğünüzü ve düşündüğünüzü perspektif kurallarına uygun çizgi diliyle ifade edecek duruma gelirsiniz. Bu süreçte, doğru görüşünüzü aktaracağınız Desen ve İmgesel tasarımlarınızda görsel ifadenizi geliştirmek için; anatomi ve insan hareketlerini-beden dilini gösteren- canlı model ve obje düzenlemelerini gözlemleyerek, tekniklere dayalı çok çalışma yapılır. Ayrıca, girmek istenilen bölümle ilgili portre, film kareleri, çizgi film ve çizgi öykü gibi kaynak kitaplardan yararlanılır. Çok okumanız, gözlemlemeniz bu açılardan önemlidir.

Sınav odaklı kurs veren atölyelerde; canlı model, tors ya da natürmort/çoklu obje düzenek gibi çeşitli çalışmalarda vizörlediğiniz alanı kâğıda yerleştirirken ölçü alma işleminizi modelin çevresiyle birlikte, karşılıklı nispetler yaratarak düşünüp, görmeyi öğrenirsiniz. Görünümleri hacim(volüm), perspektif oluşturan ışığın yönünü gösteren tonlamalarla ve geometrik formlarıyla algılarsınız. Hızlı eskiz çalışmalarınız; örneğin 5. kat balkondan düşen bir objeyi yere düşmeden kâğıda aktarabildiğiniz. kroki çizimleriniz, silgi kullanmadan mürekkep kalemle yapacağınız çalışmalar elinizi hızlandırır. Sınavda 40 veya 90 dakikalık desen ve imgesel sorusu geldiğinde, verilen konuyu süresinde bitirebilirsiniz. İmgesel, kompozisyon prensiplerini öğrenerek yaratıcılığınızı arttırabilirsiniz.

Renkli çalışmalarda:  füzen, çini mürekkep-lavi- kuru veya yağlı pastel, sulu-guaj boya, akrilik gibi değişik boya tekniklerinden örnekler çalışırken malzemenin olanaklarını öğrenir ve kendinizi en iyi ifade ettiğimiz boyayı seçerek renk ve 3 leke bilginizi pekiştirirsiniz.

Sınavda başarı sağlayabilmek için; başarmaya niyetli-hedefe kilitli olarak görüş geliştirmelisiniz. Bunun için sınav tarihine kadar kalemi elinizden bırakmadan, kurs süresince verilen ödevleri tam yapmalı, kursu aksatmamalısınız. El, göz ve beyin koordinesi öyle önemlidir ki; kalemi bir gün elinizden bıraktığınızda, çiziminiz iki hafta geriler. Görme eşiğini aştığınızda öğrendiğiniz tekniklere uygun rahat çizimlerle kendi karakteristik çizginizi bulur. Onun için sınav odaklı çalışma sürecinde kararlı ve düzenli çalışan sanatçı adayı gençlerin torpili yaratıcı algısı, gözü ve bileği olur. Öğretmen size uygulamalı olarak teknikleri öğretir, yol gösterir ve yönlendirir.  Başarıyı anlayarak çok çalışmayla kendiniz sağlarsınız.

Sizlere yardımcı olacak ÖZET SAYFAMA GÖZ ATINIZ

seçkilerinizde kararlı olmak, Ayrıntılı bilgilenmek için linki tıklayın

Resim1 imza2Resim.İş Eğitmeni Nurşen Görseldil Görşen

 

Nasıl bir yol izlemelisiniz?” üzerine 316 yorum

    • Sevgili Tugay,

      Güzel Sanatlar Lisesi sınavlarına İlköğretim Okullarının 8.sınıfını bitiren öğrenciler başvurabilirler. Sınavlara girmek için SBS ye girme şartı aranmaz. Hem SBS ye, hem
      Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri yetenek sınavlarına girebilirsin.

      Yetenek sınavlarının tarihleri, Anadolu Liseleri giriş sınavları açıklanmadan biter. Anadolu Güzel Sanatlar lisesinin yetenek sınavlarına da girmek istiyorsan, Anadolu Liselerine Giriş sınavının sonucunu beklemeden seçtiğin AGSL ne önkayıt yaptırman gerekir.Yetenek sınavlarını her okul kendi bünyesinde yapar. Koşulları okul sitesinden takip edebilirsin.
      Sınav tarihleri çakışmıyorsa, iki Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesinin sınavına girebilirsin.

      RESİM ALANINA ALINACAK ÖĞRENCİLER İÇİN YETENEK SINAVI KRİTERLERİ

      1.AŞAMA: CANLI VEYA CANSIZ MODELDEN DESEN
      1.Aşamada canlı veya cansız bir model, sınava katılan tüm öğrencilerin görebileceği yüksekçe bir kaide üzerine konularak, öğrencilerden bu modelin resminin yapılması istenir.
      2.AŞAMA: İMGESEL TASARIM
      Herhangi bir roman, öykü ve benzeri gibi bir yapıtın tasvir (betimleme) bölümünden yarım sayfa fotokopi yapılarak öğrencilere dağıtılır ve öğrencilerden bu paragrafta anlatılanı imgesel olarak resmetmeleri istenir.
      NOT: Her iki aşama ayrı ayrı 100 puan üzerinden değerlendirilir ve bu iki aşamanın aritmetik ortalaması alınarak, puanlar büyükten küçüğe sıralanır, okul kontenjanı kadar bu listede asıl ve yedek öğrenciler belirlenir. Bu yıl kontenjan 30 kişiyle sınırlıydı.
      3- Mülakat –Her yıl yapılmayabiliyor. Seçtiğin okulun sitesinden veya telefonla değişen koşulları öğrenebilirsin.

      MÜZİK ALANINA ALINACAK ÖĞRENCİLER İÇİN YETENEK SINAVI KRİTERLERİ

      1.aşamada işitme ölçülür: 1,2,3,4 ses, şarkı söyleme, ritim tekrarı ve ezgi tekrarı
      2.aşamada sesin rengi ve gürlüğü ölçülür. 3,4 ses, ezgi tekrarı, ritim tekrarı ve çalma sınavı
      3. Aşamada diksiyona bakılır.
      Adaylar çalacakları ve söyleyecekleri parçaların notalarını ve çalacakları çalgıları (piyano hariç) yanlarında götürürler. Bakanlıkça herhangi bir değişiklik yapılmadığı sürece bu şekilde uygulanır. Uygulamalarda değişiklik olabiliyor, okul sitesinden takip edebilirsin.

      SPOR BÖLÜMÜ: Bazı okullarda bulunur. Koşullarını okul sitelerinden öğrenebilirsin.

      Yetenek sınavlarına başvurabilmen için şu şartları taşıman gerekir:

      1-İlköğretim okulunu bitirdiğin yıl diploma notun en az 3.00 olmalı
      2-Gireceğin alanla ilgili (resim, müzik veya beden eğitimlerinden birini seçiyorsun) 4, 5,6,7,8’inci sınıflarına ait yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması en az 4.00 olmalı
      3-Tercih ettiğin okula form dilekçe ile başvuruyorsun.(başvuru formlarını okulun sitesinden indirebileceğin gibi, bizzat okula giderek te temin edebilirsin)

      Sınava gireceğin AGSLisesinin istediği belgeler genellikle şunlardır: Ailen temin edip, doğrudan Lise Müdürlüğüne götürebilir. Uygulamalarda değişiklik varsa Okul idaresi sizi yönlendirir.

      1- 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında mezun olduğuna dair, mezun olduğun ilköğretim okulu müdürlüğünden alınmış resmi yazı (Not durum çizelgen)
      2- Dilekçe (Güzel Sanatlar Lisesi özel yetenek sınavlarına girme isteğini bildirir, ailenin onay yazısı.)
      3- 2 adet Resim
      4- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
      5- Sağlık Raporu (Spor Bölümüne girecekler için)

      8. sınıfa geçtiğin yıl, ailen, İlköğretim Okulu’nun Müdürüyle ve okuldaki resim öğretmeninle görüşerek AGSL de okuma isteğinle ilgili destek-yardım alabilir. Sen de doğrudan Resim öğretmeninle görüşerek Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinde okumak istediğini belirtir ve öğretmeninin yönlendirmesiyle okuldaki ders dışı etkinliklere- egzersiz derslerine katılırsın. Yıl sonunda Mayıs, Haziran aylarında tüm okullara AGSL sınav şartlarıyla ilgili genelgeler gelir.

      Okul öğretmeninin yardımı yanında, seni özellikle sınav şartlarına uygun hazırlayacak bir kursa devam etmelisin. Okullarda, müfredata uygun çalışıldığı için ve haftada 1 ders saati gördüğünüz resim öğrenimi veya egzersiz uygulamaları maalesef yetenek sınavlarında iyi puan alman için yeterli olamıyor. Mutlaka dışarıdan, seni bu sınavlara hazırlayacak bir atölyeden-öğretmenden kurs almanda yarar var. Güzel Sanatlar Alanında okumak ve sınavını kesin kazanmak istiyorsan, sınavda yeteneğinle kalmaman için, ciddi anlamda çalışarak 8-9 aylık hazırlık kursu alman şart. Bilinçli aileler görsel algısı iyi çocuklarına, 7. veya 8. sınıftan itibaren okulların açılmasıyla birlikte, bu hazırlık kurslarına gönderiyorlar. Gerçekten bu bölümlerde okumak istiyorsan –öncelikle istemen gerekli- sınav şartlarına uygun, yeterli hale gelmen için kendine sınava hazırlanma zamanı ayırmalısın. Yetenek sınavları, adı üzerinde “yetenek” olması gerektiği gibi ,ciddi bir çalışma ve disiplin gerektirir. Sınava giren diğer öğrencilerin düzeyini yakalamak için işini şansa bırakmadan, istekli olarak çok çalışacaksın. Sınavında şimdiden başarılar dilerim.

      AGSL’yi kazanamazsan, Anadolu, düz ya da meslek lisesine gidip kurs yardımı alarak güzel sanatlar fakültelerine hazırlanabilirsin. Seçimlerin için site menülerinden yararlanabilirsin.

    • Güzel Sanatlar Liseleri’ne giriş; yetenek sınavları ile yapılır. Orta Okul 8. Sınıf öğrencileri bu sınavlara istenen belgeleri verip ‘sınava katılım belgesi’ ile girerler. Sınav bitiminde kontenjan açığı kaldı ise; 9. Sınıftan, yine sınavla öğrenci alırlar. sınavlar son 2 yılda Temmuz Ayı sonuna alındı ve seçtiğiniz-kaydolduğunuz 1 Lisede sınava girebiliyorsunuz. TEOG sınavınızın %30’u ile resim notunuzun ortalaması alınıyor.

      • Merhabalar kuzenim güzel sanatlar lisesini okumak istedi , olmadi, şimdi 3.sınıf imam hatip lisesinde şimdiden itibaren üniversite de güzel sanatlar bölümünü okumak için ne yapması lazım ..teşekkür ederim

  1. Merhaba size bir sorum olacaktı. Benim kardeşim Faik Somer Güzel sanatlar ve Spor lisesi resim yetenek sınavına girdi.Fakat sınav sonuçlarında ismi kayıt yaptırmaya hak kazananlar arasında değildi.Bu bölüme 30 kişi alınacağı açıklanmıştı fakat 18 kişi kayıt yaptırmaya hak kazanmış .Bu sınavda geçer not olarak 50 puan baz alınmış herhalde.63 kişi arasından 18 kişi kayıta hak kazandığına göre diğerleri bu puanın altında kalmış olmamlı .Boş kontenjanlar için yeni bir sınav duyurusu yapılmış.Ağustosun sonları ya da eylül başı gibi yapılacak herhalde .

    Şimdi sorum şu ki ; kardeşimin yetenekli olduğunu düşünüyoruz fakat herhangi bir kursa gitmeden sınava girdi.Bu kalan boş kontenjanlar için yapılacak sınava da girmesini istiyoruz fakat bu 20-30 günlük süre zarfında kendisini ne kadar geliştirebilir veya neler yapmalı .Ayrıca sizin önerebileceğiniz bir resim kursu var mı ?(İstanbul anadolu yakasında )

    Şimdiden teşekkürler

    • Merhaba,
      Tahmin ettiğiniz gibi kardeşiniz sınavdan 50 nin altında not aldığı için kazananlar listesine girememiş. Yetenekli de olsa kurs aldırmanız şart; öğrencinin resim branş eğitimi aldığı ortaöğretimdeki çalışmaları, karakalem – desen, imgesel ağırlıklı sınavda istenen teknik çalışma için yeterli olmuyor. İstanbul’u tanımıyorum, kurs yerleri kısa sürede kardeşinize yardımcı olabilirler mi bilemem. Ancak yetenek sınavlarında başarı sağlayan sizi yönlendirebilecek doğru adresi verebilirim, Anadolu yakasında da şubeleri vardır, onlara danışmanızda yarar var.
      http://articona.com/

      http://www.bakirkoyresimkursu.com/erart/

  2. Ayrıca bir sorum da şöyle ki bu sınavlara liseye başlamış öğrenciler de katılabiliyor mu veya bir sene herhangi bir liseye kayıt yaptırmadan tekrardan girmesi mümkün müdür?

    • Güzel Sanatlar Liselerinin Yetenek sınavları sadece, o yıl 8.sınıfı bitiren öğrencileri kapsıyor.
      Sitede, AGSL menüsünde sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

      ———-
      Sanat bölümlerinden birini meslek edinmek isteyen, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi sınavını giremeyen ya da kazanamayan gençler;

      Düz lisede veya Anadolu lisesinde okumak yerine Meslek lisesinin sanat alanında okumayı tercih edebilirsiniz. Böylece 4 yıl boyunca alacağınız eğitimin size, güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarında yararı olur.

      Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanmış 2012 SBS (Seviye Belirleme Sınavı) yerleştirme sonuçlarına göre oluşturulan ve İzmir ilinde yer alan, resim, grafik, tasarım bölümü olan meslek ve Teknik liselerinin kontenjan – taban – tavan puanlarını incelemek için tıklayın.

  3. düz lise 3 .snıf ogrencisiym kendi ugraslarmla simdiden hazrlanmaya calısyrm kursa gelcek sene baslıycm simdiden kendimi geliştrmek için neyapmam gerekyo yardmcı olurmsnz ?

    • Site menülerinde yer alan Desen-imgesel Teknik bilgilerinden ve kaynaklardan yararlanarak şimdiden düzenli şekilde çalışmaya başlayın, kalemi elinizden bırakmayın, sabah 3 saat-akşam 3 saat olmak üzere her gün çizin. Doğru görüş geliştirmeniz için çizdiklerinizi mutlaka bu konuda uzmanlaşmış (Yetenek Sınavlarına Hazırlık aşamalarını bilen) bir yönlendiriciye göstererek görüşlerini alın, yoksa yanlış kaydettiğiniz bilgileri tekrarlar gelişme kaydedemezsiniz. Kurs;-atölye ortamı, sizi doğru yönlendirecek bir öğretmen-sağladığı için emek ve zamanınız boşa gitmez.

    • İnternet çalışan öğrenciler için büyük bir kaynak. Ancak doğru çizim örneklerine bakarak tekrarlayın.PROKO’nun videolarını izleyin, yavaşlatarak sizde çizin. ONAIR videolarından hızlı kroki çalışmaları yapın, sınavda zamanla da yarışacaksınız. Sitemin kaynak bölümünden PDF sanat kitaplarından seçtiklerinizi indirin fotokopisini çıkararak çalışın ve en önemlisi; çalışmalarınızı doğru değerlendirecek, yanlış ve eksiklerinizi gösterecek bir yönlendirici bulun. BAŞARILAR DİLERİM.

  4. Merhabalar. kafam çok karışık ve sizden yardım istiyorum. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Ben güzel sanatlar lisesine gitmeye kara verdim ama mesleğim konusunda endişeliyim. Ben müzik öğretmeni olmak istemiyorum. Yani öğretmen olmak istemiyorum. Ama müzik okumak ta çok ama çok istiyorum. Sınavlara hazırlanmaya başladım ama kafamda hep bu soru var. Bilgilendirirsenz çok sevinirim. Teşekkürler.

    • Merhaba, bõlūmū okuyunca mūzik öğretmeni olmak zorunda değilsiniz, seçeneklerle ilgili okuldan da bilgi alabilirsiniz. Õrneğin sanat danışmanlığı yapabilirsiniz.

  5. Merhaba Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Fakültesi yetenek sınavlarına katılmak istiyorum…Nasıl hazirlanabilirim,bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    Teşekkürler.

    • Merhaba, Güzel Sanatlar Fakültelerinin yetenek sınavları genelde benzerlik gösterir. Siteden sınav uygulamalarıyla ilgili bilgilenin ve mutlaka hazırlık kurslarına katılın. Genelde Eylül sonu-Ekim başı gibi sınava hazırlama kursları başlar Temmuz sonuna kadar sürer. Aşama aşama kaydederek doğru görüş geliştirmenizi ve Perspektif, imgesel, modelaj vb.gibi gireceğiniz okulun sınavda gözeteceği çalışmaları uygulatarak portfolyo hazırlamanızı sağlarlar.

    • Merhaba. Yakın çevrenizde bulunan, sizi yetenek Sınavlarına hazırlayacak bir kursa mutlaka yazılın. Site menülerinde yer alan Desen-imgesel Teknik bilgilerinden ve kaynaklardan yararlanarak şimdiden düzenli şekilde çalışmaya başlayabilirsiniz, kalemi elinizden bırakmayın, sabah 3 saat-akşam 3 saat olmak üzere her gün çizin. Doğru görüş geliştirmeniz için çizdiklerinizi mutlaka bu konuda uzmanlaşmış (Yetenek Sınavlarına Hazırlık aşamalarını bilen) bir yönlendiriciye göstererek görüşlerini almalısınız, yoksa yanlış kaydettiğiniz bilgileri tekrarlar gelişme kaydedemezsiniz. Kurs;-atölye ortamı, sizi doğru yönlendirecek bir öğretmen-sağladığı için emek ve zamanınız boşa gitmez. Başarılar dilerim.

  6. Merhaba, ben 12. sınıf öğrencisiyim. Bu sene ygs ye girdim ve güzel sanatlar fakültesi iç mimarlık bölümüne tercih yapmak istiyorum. Ama sayısal bölümdeyim ve yetenek sınavıyla ilgili bir kaç sorum var yardımcı olursanız çok sevinirim

  7. Merhaba ben bu sene 8.sınıf öğrencisiyim güzel sanatlar müzik bölümü düşünüyorum ve çok istiyorum ama kafam karisik sesimin güzel olduğunu soyluyolar gelistirmem gerektiğini düşünüyorum ama hiçbirşey yapamıyorum gitar çalıyordum bıraktım çok hevesliyim ama hiçbirşey yapamiyorum bunun nedenini bende bilmiyorum. Yardım ederseniz sevinirim teşekkürler

  8. Merhaba ben bu sene 8.sınıf öğrencisiyim güzel sanatlar müzik bölümü düşünüyorum ve çok istiyorum ama kafam karisik sesimin güzel olduğunu soyluyolar gelistirmem gerektiğini düşünüyorum ama hiçbirşey yapamıyorum gitar çalıyordum bıraktım çok hevesliyim muzik benim hayatim biliyorum cok guzel hayallerim var muziksiz yapamam yani ben hayatim muzik olmus ama hiçbirşey yapamiyorum bunun nedenini bende bilmiyorum. Yardım ederseniz sevinirim teşekkürler

    • Merhaba, ailenizle birlikte bulunduğunuz ile-ilçeye yakın olan bir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesine giderek ya da telefon ederek müzik bölümüyle ilgili bilgileri alabilirsiniz. Sınavlara hazırlanmanızla ve sınav takvimiyle ilgili size yardımcı olacaklardır.

  9. Yetenek sınavları ile ilgili birçok araştırma yaptım ama aradığım cevapları bulamadım ne yazık ki. 13-14 ay kadar da sürem var gibi görünüyor ne kadar sürede kazanabilecek seviyeye gelmem mümkün. Mimar Sinan ve Marmara’nın sınavlarına girmek istiyorum. Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.

    • Devlet üniversitelerinin yetenek sınavları genelde Ağustos ayı içinde yapılıyor. Sorunuzu 18 Mayıs’ta sormuşsunuz yani bu yılın sınavlarına girecekseniz hazırlanmanız için 3 ay… gibi bir zamanınız var. Algınıza bağlı olarak değişse de, eğer hazırlanmaya sıfırdan başlıyorsanız, daha önceki yıllardan hazırlığınız yoksa, resim kursu almadınızsa bu 3 aylık süreç Mimar Sinan gibi bir üniversite için bence yetersiz kalır. Öğreneceğiniz bilgileri, teknikleri aşama aşama içselleştirerek pekiştirmek, doğru görüş geliştirmek için geniş zamanlı uygulama süreciniz olmalı. Düşüşün, 4 yıl Güzel Sanatlar Lisesinden mezun sanat eğitimi almış öğrencilerle birlikte aynı şartlarda sınava giriyorsunuz. Sınava yeterli duruma gelebilmeniz için, 3 ay gibi kısa sürede önünüze bir kazan çorba konacak (Doğru görme, Desen tekniği aşamaları, perspektif, kompozisyon, imgesel aşamaları vs. bilgiler) ve siz çorbayı süreniz az olduğu için kepçe kepçe içmek zorundasınız. Hazmetmeniz-içselleştirmeniz için öğrendiklerinizi uygulayarak pekiştirme süreniz olmalı. Sözümün başında belirttiğim gibi, sınavlara yeterli hale gelmeniz sizin görsel algınıza, kapasitenize, çalışkanlığınıza bağlı. Yetenekli olup çalışmayanlar ilerleme kaydedemiyor, yetenek düzeyiniz ne olursa olsun düzenli-programlı çalışma ile gelişme kaydedersiniz. Hedefine ulaşmak için 2-3-4 yıl resim kursu alanlar oluyor.

      Ayda 80-100 saatlik programlı çalışabileceğiniz bir kursa kaydolun ve sınavlara bu yıl deneme amaçlı girip kendinizi tanıyın.

  10. meraba bi sorum olucaktı, kültür üniversitesi fotoğrafçılık yetenek sınavına gireceğim fakat nasıl sunum yapacagıma dair bi bilgim yok portfolyom ve yer aldıgım projelere dair sunumum var cumhur aygün’ün calısmalarında ve bir kaç kurumun dergi çalısmalarında ve makyözlüğünde bulundum bunların her şeyin tam olmasına rağmen nasıl bir sunum yapacağıma dair heycanım ve merakım var yardımcı olun

  11. Merhaba, Marmara Üniversitesi resim iş öğretmenliği okumak istiyorum, fakat öğretmenlik için atanamama kaygım var acaba eğitim fak. yerine gsf de resim de yazsam mı? Bu seferde iş kaygım olacak kararsızım.Yardımcı olursanız çok memnun olurum

    • Merhaba, Resim.İŞ öğretmeni olduğunuzda atanmadaki zorluklar, zorlayıcı uygulamalar haklı olarak kaygı yaratıyor. -gündemde kpss sınavlarının kaldırılacağı duyumları var, formasyon eğitimi alıyor, uygulamasını yapıyor ve hala öğretmen olarak kabulgörüp tayin olamıyorsanız sistemin uygulamasında hata var demektir. Bu ne biçim lahana turşusu… siz mezun olduğunuzda kaldırılmış olur sanırım- Resim.İş öğretmenliği Bölümünden mezun olduğunuzda sadece öğretmen değil,Kurumlarda, galerilerde sanat danışmanı, Özel veya kendi atölyenizin öğretmeni vb. olabiliyorsunuz. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi hocalarından Avni Öztopçu’nun derslerini Internet’ten yıllardır izliyorum, güncel uygulama ve bilgilendirmelerinden yararlanıyorum. http://mimoza.marmara.edu.tr/~avni/dersbelgeligi/ Onun gibi idealist birçok fakülte hocası, nitelikli sanatçı öğretmen yetiştiriyor. (Umarım tüm fakültelerde öğrencilerin, öğretmenlerini seçme hakları olur.) Yani GSF Resim Bölümünde okumadığınız için sanatsal çalışmalardan uzak kalmayacaksınız, artı formasyon eğitimini de alacaksınız. Hatta, öğrenciliğimde benim yaptığım gibi, Resim.İş öğretmenliği bölümünde okurken, GSF Resim bölümünün derslerinide takip edin. Gelişmeniz için İzin veriyorlar. Önemli olan sizin kendinizi bilinçli olarak yetiştirmeniz. Kaynaklarınız önünüzde, yararlanın, çalışın derim ben, ancak son karar sizin. Kolaylıklar, başarılar dilerim.

  12. Merhaba size bir sorum olacaktı ben şimdi güzel sanatlar lisesini çok ama çok istiyorum fakat burada yazılanları okudum müzik bölümü için şarkı söylemekte gerekiyormuş fakat benim sesim çok kötü ve hiç nağme yapamıyorum sadece müzik bölümünde enstruman çalmak istiyorum şarkı söylemek şart mıdır acaba ?

  13. Merhaba ben busra. Bu yil lys ile istanbul universitesinde bir bolume giricem buyuk olasilikla. Ama icimde hep guzel sanatlar okumak var. Size sorum sunlar , istanbul unide baska bir bolum okuyorken ayni zamanda yil icinde kursa gidip yazidan mimar sinan yetenek sinavina girebilir miyim? Boyle bir imkanim var mi? İki universitede de okuya bilir miyim yoksa birini secmem mi gerekir? Kazanirsam mimar sinana gecis olabilir mi?

    • Sadece iki bölüm değil üç bölüm okuyabilirsiniz:

      Dört yıllık örgün öğretimlerin birisinde okurken çift anadal programından yararlanıp aynı üniversitenin iki farklı programını eş zamanlı bitirebilirsiniz. Bilgi almak için üniversitenizin rektörlüğüne başvurabilirsiniz Mezun olduğunuz da kendi dalınızdan ve yan ana daldan iki diploma alıyorsunuz. Ayrıca aynı yıl dört yıllık açıköğretimide okuma hakkınız var.

      Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, yükseköğretim kurumlarında aynı anda aynı düzeyde veya faklı düzeyde eğitim yapılması hususuna ilişkin yapmış olduğu Genel Kurul toplantılarında 4 yıllık ve 2 yıllık eğitimin aynı anda alınabileceğine karar verdi. YÖK’ten yapılan açıklama şu şekilde:“Bilindiği üzere, yükseköğretim kurumlarında aynı anda aynı düzeyde veya faklı düzeyde eğitim yapılması hususu, 22 Eylül 2011 ve 27 Eylül 2012 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantılarında görüşülmüş ve yükseköğretim kurumlarında örgün, uzaktan eğitim ve açıköğretim programlarında aynı anda lisans ve önlisans eğitimine devam edilebileceğine, ancak aynı anda örgün iki önlisans veya iki lisans programında eğitime devam edilemeyeceğine karar verilmiştir.”

      Çift Anadal Programı Nedir?

      Bir lisans programına devam etmekte olan öğrecilerden belirli koşulları yerine getirenlerin istedikleri ve kabul edildikleri takdirde, aynı fakülte içerisinde başka bir bölümde veya başka bir fakültede istedikleri herhangi bir bölümde, ikinci bir lisans belgesi almalarına olanak sağlayan programa “Çift Anadal Lisans Eğitim Öğretimi” adı verilir. Böylece öğrenciler iki farklı alanda öğrenim görüp, iki farklı bölümün diplomasını alarak mezun olurlar.(Yeditepe Üniversitesi)

      Aynı anda örgün iki farklı üniversitede kayıtlı olmak mümkün değil ancak aynı bölüm olmamak kaydıyla biri örgün, biri açıköğretim 2 üniversitede okuma hakkınız var. Örneğin Öğrenciler, ÖSS’ye girmeden ve örgün öğretimdeki kayıtlarını sildirmeden doğrudan Anadolu Üniversitesi’ne başvurarak kayıt yaptırabiliyor. Ancak bu konuda bir kısıtlama var. İkinci üniversite olarak sadece kontenjan kısıtlı olmayan açıköğretim bölümleri okunabiliyor. Kontenjanı kısıtlı olan açıköğretimin programları ikinci üniversite olarak okunamıyor.

  14. Merhaba. Ben ramazan süresi boyunca kursa gidemeyeceğim için evde çalışma yapmak istiyorum. İnternetten videolarla denedim ama tam bir sonuç elde edemedim. Sizin elinizde bulunan desen çalışma kağıdı, model çizim teknikleri vb. çalışabilmeme yardımcı dökümanlar varsa gönderirseniz çok memnun olurum. İyi akşamlar, teşekkürler 🙂

  15. ben son anda güzel sanatlara gitmeye karar verdim daha doğrusu teog beklediğim gibi geçmedi ve 2 gün sonra yetenek sınavı var ne yapıcam

    • Bu sene sınavlara kendinizi deneme amacıyla girin ve sınavlarla ilgili bilgilenin. Önümüzdeki yılın sınavlarına girmek için şimdiden “Yetenek Sınavlarına Hazırlık” kursuna giderek sıkı çalışın.

  16. Merhaba..
    ben bu önümüzdeki sene yetenek sınavlarına girmek istiyorum ve bunun için bir resim atölyesi ile görüştüm.Fakat biraz tereddütte kaldım 10 11 ay gibi zamanım var ve elimdeki tek şey resim yapmayı çizmeyi sevmek.Karakalemim çok ustaca değil ve bilgim çok çok az.Aynı zamanda ünv okuyorum okula akşam gittiğim için hafta içi 3 gün 5 buçuk 6 saat atölyede olucam.Sıfırdan başlıyorum yani.Bu sizce beni yeteri kadar sınava hazırlamaya yetecek süremi?

    • Sınavlara hazır duruma gelmeniz, Görsel algınızın güçlülüğüne göre değişir. Çalısma sürelerinizi arttırın, hedefe kilitlenin ve kendinize-çalışmaya zaman ayırın ki; emeğiniz karşılık bulsun, başarı sizinle olsun.

  17. merhaba ben 7. sınıf öğrencisiyim güzel sanatlar lisesinde moda tasarım bölümünü okumak istiyorum yani moda tasarımcısı olmak istiyorum çevremdekiler kıyafet çizimlerimi gördüklerinde yeteneğim olduğunu söylüyorlar bende bu mesleği yapmak çok istiyorum ve içimde o yeteneği hissediyorum renk konbinlerimin kıyafetler hakkındaki fikirlerimi beğeniyorlar ama ben yetenek sınavlarının zor olduğunu duydum Antalya’nın Alanya ilçesinde yaşıyorum burada bildiğim bir kursta yok yani anlayacağınız çok zor durumdayım bu mesleği çok yapmak istiyorum hatta ileride kendi markamı yaratmak hayalim var ve idolüm gibi gördüğüm Zac Porsen tasarımlarını takip edip beğeniyorum lütfen bana yardım edim hayallerimin peşinden gitmek istiyorum ama korkuyorum ban bir yol gösterin lütfen

    • Merhaba, meslek alanını seçiminizde kararlı oluşunuzu kutlarım. Antalya’da resim kursları var. Ailenizden destek alarak sınavlara hazırlanmanızı öneririm. Başarılar…

  18. Merhaba, bu yıl 8. sınıfa giden oğlum kadıköy güzel sanatlar lisesi müzik bölümüne girebilmeyi çok istiyor. bu konuda zaten yetenekli ama yine de sınava hazırlanması için bir müzik kursuna gitmesini istiyorum. bakırköy civarında tavsiye edebileceğiniz iyi bir müzik kursu var mıdır

  19. Merhaba ben özel bir üniversitede ic mimarlık okumak istiyorum ama cizimlerim çok iyi değil kendimi nasıl geliştirebilirim şuan karakalem ve grafik tasarım kursuna yazıldım kurs daha baslamadi ön hazırlık olarak ne yapmam lazım calisabilmem için internette doğru düzgün video bulamadım bildiğiniz bir site varmı yada kitap birde hangi malzemeler le başlayacağım

    • Ön hazırlık için yazıldığınız kursa, sınav tarihine kadar düzenli aksatmadan gidin Hedefinize kilitlenin. Önceliğiniz bu sınav olsun, dağılmadan kararlı ve düzenli ÇOK çalışın. Emeğinizin karşılığını olumlu yönde alırsınîz. Başarılar dilerim.

    • Sinema TV Bölümüne yeterli puanla öğrenci alan üniversiteyi seçtinizse önceden kurs almanız gerekmez, okulda dersleri görüp öğreneceksiniz.
      Mimar Sinan Üniversitesi bu bölüm bölüm için yetenek sınavı uyguluyor. Sınavla öğrenci alan okulda eğitim almak istiyorsanız sınava hazırlanmanız, kurs almanız gerekir.
      Sinema tv bölümü olan Güzel Sanatlar Liseleri de sınavla öğrenci alırlar. Örneğin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesinin Sinema/TV bölümünde; üniversite ve meslekte temel olan yapımcı ve yönetmen, görüntü yönetmeni, dijital kurgu ve kameraman olabilecek; video art, fotoğraf çalışmaları, senaryo ve metin yazarlığı yapabilecek öğrenciler yetiştirilir.

      Yetenek Sınavında:

      1. Aşama:
      • Adaylara genel kültür soruları sorulur.
      • Adaylardan Sinema/TV ile ilgili yerli-yabancı filmlerden bilgiler istenir.

      2. Aşama:
      Adaylara fotoğraf ve fotoğrafçılıkla ilgili sorular sorulur. Varsa daha önce çektiği fotoğraflardan örneklere bakılır ve değerlendirilir.

      Bu bölümü için seçtigıniz fakültenin giriş sartlarını araştırın.

  20. Merhabalar
    Ben 11.sınıf TM öğrencisiyim. Kendime iç mimarlık ve çevre tasarımı hedefliyorum. Önümde yaklaşık 1,5 yıl kadar bir zaman var . Herkes gibi bende hem üniversite sınavı hemde yetenek sınavlarına hazırlanmak zorundayım. Fakat aklımda birçok soru var . Sizce 1,5 sene içerisinde yeterli , düzenli ve teknik çalışmalarla yetenek sınavına hazır olabilir miyim ? Bilgilendirirseniz sevinirim .

    • Merhaba, bilinçli veliler öğrenciyi 10. sunifta iken kursa başlatıyor. Ki; sinav,dersane, tatil, staj vb.dağilmalar sizi yetenek sınavı na hazırlanmanızda olumsuz etkilemesin. Öğrendiğiniz bilgiler bir sonraki yılda oturuyor. tekrarlama-pekiştirme imkanı bulur, kendinizi geliştirirsiniz. Sinava hazırlanmaya ne kadar erken başlarsanız o kadar iyidir.

  21. Merhaba cevabınız için teşekkür ederim.sınava gireceğim yer zirve üniversitesi korkuyorum sınavı kazanamayacağım diye ic mimarlığın 1.sınıfınin derslerinde matematik de varmı birde grafik tasarım kursu bana ne katar birde karakalem kursunda perspektif anlatılmıyor sınav için bana karakalem çalışmam yeterli olur mu

  22. Merhabalar
    Benim sorum su olacak;
    Bu sinavlarini kazanan resimleri yollar misiniz.
    Birde sey;
    Ben yediye gidiyorum.bursadan bana kurs onerirmisiniz lutfen
    Bide kurs ucretlerini soylermisiniz

  23. Yetenek sonawini kazanan resimleri yollarmisiniz.
    Birde sey; bursadan kurs wede kurs ucretlerini yazarmisiniz lutfen……
    Ben yediye gidiyorum bu arada
    Resim bolumu okumak istiyorum

  24. Ben düz lise 11.sınıf TM öğrencisiyim üniverstede güzel sanatlar resim bölümüne gitmek istiyorum ne yapmam lazım aşamalı anlatırmısınız ? Girebilirmiyim

    • Bu sene ve önümüzdeki yıl için kurs alabilirsiniz. Bu yıl edineceğiniz bilgiler seneye tam pekişecektir. Artık öğrenciler ve veliler bu konuda bilinçli. 10 sınıfta kurs almaya başlıyorlar. Çalışmalarınızı son yıla bırakarak telaşe getirmeyin. Bilgileri içselleştirerek, pekiştirerek dilediğiniz üniversitenin bölümüne hazırlanın. Başarılar dilerim.

  25. Merhaba. Ben 12.sınıf öğrencisiyim ve yetenek sınavına girerek iç mimarlık bölümünü kazanmak istiyorum.Çizimlerim güzel fakat herhangi bir eğitimim yok.Çizim kursuna bu ay içerisinde başlasam çok mu geç olur benim için ? Bilgi verir misiniz ?

    • Merhaba, kursa ne kadar erken başlarsanız, öğreneceğiniz teknik vb. bilgileri uygulayarak pekiştirme olanağınızı arttırırsınız. Hiç bir zaman geç kalmadınız. Size bu konuda yardımcı olabilecek, bulunduğunuz çevreye yakın bir yerden yoğunlaştırılmış kurs almaya hemen başlayın.

  26. Merhaba. Ben özel üniversitelerin grafik tasarımı bölümü hakkında bilgi almak istiyorum.Sınavlar da belli dereceyi geçmek zorunda mıyız?

    • Merhaba.Okullar kendi bünyesinde her yıl değişiklik yapabiliyor.Girmek istediğiniz özel üniversitenin şartlarını web sitesinden veya telefon açarak doğru bilgilenebilirsiniz.

  27. merhabalar ben bursa ticaret meslek lisesi mezuyum ve resim çizmeyi çok seviyorum bunun için güzel sanatlar üniversitesinde eğitimime devam etmek istiyorum ama meslek lisesi mezunu olduğum için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum yetenek sınavlarının olduğunu duydum bunun için önce kurs aldıktan sonra mı üniversite sınavına girmeliyim yoksa üniversite sınavını kazandıktan sonrada kursa eğitimi alabilir miyim ve kurs için nereye gitmem gerektiğinide bilmiyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.

    • Merhaba,Sorularınızın yanıtlarını “Nasıl bir yol izlemelisiniz” başlığı altında bulabilirsiriz.Bursa’da, sizi yetenek sınavlarına hazırlayacak bir kursa gidin. Başarılar dilerim.

  28. ben şu an sağlık meslek okuyorum ve üniversitede hem sağlık hemde güzel sanatlar okumak istiyorum güzel sanatlar bölümünü kazanmak için ne yapmalıyım *

  29. .Ben şuan 8 sınıfım ve güzel sanatlar lisesini düşünüyorum imgeseli dhada ilerletmek istiyorum bunun için ne yapmalıyım

  30. merhaba 8. sınıf öğrencisiyim güzel sanatlara hazırlık resim kursuna gidiyordum bıraktım kafam çok karışık hem derslerim iyi hemde iyi resim yapabiliyorum anadolu lisesi mi güzel sanatlar mı karar veremiyorum yardımcı olur musunuz

  31. Merhabalar. Ben bu sene 9 Eylül Güzel Sanatlar Fakültesinde Fotoğraf Bölümüne girmeyi hedefledim. Yetenek sınavında çoktan seçmeli görsel algı ve genel kültür test sınavı varmış. Ayrıca Fotoğraf Bölümü için adayın katılımı ile Teknik Kompozisyon ve İfadeyi Ölçen Değerlendirme Sınavı vardır yazıyor. Bunlar için yapmam gereken bir şey var mı? Şimdiden teşekkür ederim…

  32. Merhabalar, Güzel sanatların tiyatro yetenek sınavı var mı? Bir sitede olduğunu görmüştüm ama emin değilim.

  33. Meraba ben 8.dınıfa gidiyorum bu sene güzel sanatlara hazırlanacağım kursa gitcem ama kaç ay kursa gitmek gerekir?

  34. Ben 8.sınıf öğrencisiyim bu sene güzel sanatlar müzik nölümüne gitcem ama kursa gitcem önce ve kursa kaç ay gitmem lazım?

    • Güzel sanatlar lisesi müzik bölümünden doğru yanıtları alabilirsin. Okulun wep sitesinden telefonunu öğren veya ailenle birlikte okula giderek görüşmeni öneririm.

    • Merhaba.Maalesef alan öğrencileri de olsaniz gordüğüz müfredaT, Yetenek sinavları için yeterli olmuyor.Ayrıca sizi sinava hazırlayacak kursa gitmelisiniz.Çalişma ićin Elinizde kaynaklar varsa, ysptığınız çalismalarinizi degerlendirecek, yanlıs kaydettiklerinizi gösterip düzeltecek bir yönlendirici bulun. Atolye ortaminı düzenli calışmanız, belli aşamaları gecmeniz ve sınava yeterli hale gelmeniz icin öneririm.

  35. Merhaba yazınız çok güzeldi.Bir kaç sorum olacak.Cevap verirseniz çok sevinirim
    Ben 11. sınıfım grafik tasarım bölümü düşünüyorum. Sözelim
    1) G. tasarım bölümüne girmeden önce herhangi bir program bilgisi gerekiyormu. yani sadece çizim mi soruyorlar yetenek sınavında
    2)Matematik gereklimi.
    3)Kurs olarak grafik tasarım kursu denen kurslaramı gitmem gerekiyor resim kursunamı.
    4)Seneye yetenek sınavı var sizce hazırlanmak için geç mi kaldım yok sa 1 senede kursla birlikte kazanabilecek seviyeye gelebilirmiyim.
    5)önerebileceğiniz bir kurs varmı ?
    teşekkür ederim…

    • 3 aşamali çizim sınavi yapilir sadece.programlari okula baslayinca öğretiyorlar. sınavlara girebilmek için YGS sinavindan 180 puan almalisin. Gecikmeden, ertelemeden -hemen yarın-seni yetenek sınavlarına hazirlayacak bir kursa kaydol. Hobi Resim kurslari veya grafik tasarimlama, program kursu vs. Den uzak dur. Zamam kaybın olur. Yetenek sinavlarına hazirlık kurslarında temel sanat evğitimi ici de karakalem desen tekniği,perspektif… imgesel çalısna teknikleri öğretilir. Bulunduğun çevreye yakın bir kursu tercih et ancak adresin doğru olmalı yani sadece yetenek sınavlarına hazırliķ kursu olan yere git.Özel okul GSF ler Temmuz ayinda, devlet okullari Ağustos’un 26 si gibi sinavlara başlar Eylul15 gibi biter. 3 yil kursa gidenler oluyor ama algına göre 1 yillik eğitimde geterli olabilir. Iyi ßanslar, başarilar dilerim.

      • Sorularımı cevapladığınız için teşekkür ederim.Peki mezun olduktan sonra iş imkanı nedir ?

  36. Ben 12 yasindayim ve bi tane cizimi en kucuk ayrintilariyla anlatan kitap aldim.Çok da iyi bir kitap,sırayla ordan çiziyorum.İlk once kucuk nesneler falan ama cok kotu çiziyorum.Sizce daha ne yapmaliyim.Yoksa sabredip çalişmali miyim?

  37. Herhangi bi meslek lisesine(ticaret meslek veya sağlık) giden bi öğrenci 4 yıl boyunca kursa giderse ve yeteneğide varsa güzel sanatlar fakultesi yetenek sınavına girebilirmi.

    • Görsel algınızın güçlülüğüne göre hazırlanma süreniz değişir. Kursta doğru görüş edindiğinizde, sınavına gireceğiniz bölüme ilişkin donanımlı hale geldiğinizde 4 yıldan daha az sürede de güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarını kazanabilirsiniz.

  38. Merhaba, ben 8. sınıfa yeni geçtim. Yetenek sınavına girmek için önceden TEOG’a girmek şart mı? Resim çiziyorum, ailem ve arkadaşlarım güzel resim çizdiğimi söylüyor fakat biraz endişe ediyorum. Ankara’da bir resim kursu aramaktayım, güzel bir kurs yeri biliyorsanız bilgilendirir misiniz? Son bir sorum daha olacak, Ankara’da çok az sayıda güzel sanatlar lisesi varmış ve o liseyi tutturmak için de torpil gerekiyormus, bu doğru mu? Bu sorularımı cevaplarsanız çok mutlu olurum, teşekkürler.

    • Merhaba.
      Temel eğitimden orta öğrenime geçişte öğrencinin merkezi sisteme uygun yerleşmesi için teog sınavlarına giriliyor. AGSL ayrı sınav (yetenek) yapsa da merkezi sistemle öğrenci alacaığı için Teog sınavlarına girmen şart 🙂 . http://m.hurriyet.com.tr/Haber?id=28127174
      Ankarada yetenek sınavlarına hazırlayan kurs yeri isimleri Gürsoylar ve Nevart aklımda kalmış. Googlo taramaya “Ankarada yetenek sınavlarına hazırlık kursları” yaz, açılan sayfada web sitelerine bak. Seçtiklerine ailenle birlikte adresine git, ortamı gör. Seni yönlendirecek hocayı tanı. İçine sinen; bu ortamdan ve hocadan birşeyler öğrenirim dediğin yeri-kişiyi seç. Kurs yerinin oturduğun semte yakın olması kadar, seni yönlendirecek hocanın donanımlı olması çok önemli. Gerekirse uzak yolu göze al.
      Torpil konusunda her söylenene inanma. Değerlendirme jürisi 5 kişiden oluşuyor ve okul idareleri, kendi öğrencilerini gözetebilir sakıncasıyla okul dışında kurs veren öğretmenleri jüriye almıyor. Torpil senin gözün, bileğindir. Çok çalışırsan kendi kendinin torpili olursun. 🙂
      Şimdiden kaynak kitaplara bakarak çalışmaya başla. Sitedeki KAYNAK menüsünden kitapları bilgisayarına indirebilirsin.
      Başarılar, iyi şanslar dilerim.

  39. merhaba ben lise 3 geçtim günlük imgesel için figür desen içinde nesne çizyorum sizce doğru mu
    sizce günlük ne çizersem imgeselimi ve desenimi geliştirebilirm

  40. merhaba.. biraz uzun bir yazı olacak, umarım sıkılmadan okursunuz. ben anadolu lisesi çıkışlıyım ve üniversite 3. sınıfa geçtim, ancak sevmediğim bir bölümde okuyorum. bu sene, bu bölümde daha fazla devam edemeyeceğime karar verip yeteneklerim doğrultusunda resim öğretmenliğine hazırlanmaya karar verdim. yaklaşık 7 aydır bir resim atölyesine gidiyorum ve sınava hazırlanıyorum. ancak kurs öncesinde hiç çizim yapmadığım için en temelden başladım. şu an geldiğim noktada çizgilerim daha rahat, gözüm çok daha iyi ve desen çizimini, ölçü almayı iyi seviyeye getirdim. ancak imgesel çizimler için gerekli olan figür, mekan hafızam yeterli değil. şu ana kadar 2 okulun sınavına girdim, gazi ve konya(necmettin erbakan üni.) ikisinde de yedeklere kaldım. gazi’nin sınavında süreyi dikkatli kullanmayıp desende ve imgeselde ışık-gölge girememiştim.. ancak konya’da ışık gölge girdim, birçok şeyi tamamladım, yedek sıram da az olduğu için gelebilme şansı var.. kendim hakkında ön bilgi verdikten sonra danışmak istediğim asıl konuya girmek istiyorum.. bu bölüme hazırlanan birçok arkadaş gibi ben de marmara’yı istiyorum. ancak sınava 20 gün kalmışken ben kendimi hala yetersiz hissediyorum. önümde marmara ve çukurova seçenekleri var ve ikisinin sınavları çakışıyor. çukurova’nın ikinci aşaması kompozisyon olduğu için şansımın marmara’ya göre daha yüksek olduğunu düşündüm. sadece imgesel olmadığı için değil, giren öğrenci sayısı ve nitelikleri vs açısından çukurova’ya girmemin daha mantıklı ve benim için marmara’ya göre daha az zorlayıcı olacağını düşündüm. şayet yine kazanamazsam girebileceğim bir yer daha var. danışmak istediğim şey; bu sene bir yeri kazanabilirsem kaydımı yaptırıp ikinci sene marmara’nın sınavına daha iyi hazırlanmış olarak girmeyi düşünüyorum ya da yatay geçiş başarabilirsem yatay geçiş seçeneği de mevcut.. bu düşüncelerimi anlattığım birçok kişi bunun hayalperestlik olduğunu söyledi. 1 sene daha şu an okuduğum bölümde kalma gibi bir isteğim yok açıkcası, bir sene daha bekleyeceksem de istediğim üniversitede olmasa da, istediğim bölümde beklemeyi tercih ederim. hem çizimimin gelişimine de yardımcı olur diye düşünüyorum. bir eğitimci olarak, ve şüphesiz hayatta benden daha deneyimli bir yetişkin olarak sizin düşünceleriniz nedir acaba? paylaşmanız çok mutlu edecektir, karar verme aşamasında tek başıma içinden çıkamadığım zamanlardayım çünkü.. şimdiden teşekkür ederim.

    not: ygs’den en yüksek puanım 320

    • Merhaba Şeyma’cım,
      Öncelikle isteklerinin içine sinecek şekilde gelişmesini dilerim.
      Haklısın; ileride mesleğini belirleyecek alanda severek, isteyerek okumalısın ki yaşamın boyunca günlerini geçireceğin, seni şekillendirecek mesleğini severek yapabilesin. Şu an okuduğun bölümde kalma isteğin olmadığı için seçeneklerini bilinçli şekilde yazında sıralamışsın ve çözümlerini de kendin vermişsin.
      “bu sene bir yeri kazanabilirsem kaydımı yaptırıp ikinci sene Marmara’nın sınavına daha iyi hazırlanmış olarak girmeyi düşünüyorum ya da yatay geçiş başarabilirsem yatay geçiş seçeneği de mevcut..
      ….vs açısından Çukurova’ya girmemin daha mantıklı ve benim için Marmara’ya göre daha az zorlayıcı olacağını düşündüm. şayet yine kazanamazsam girebileceğim bir yer daha var.”
      Hedefine kilitlen ve seçtiğin,severek okuyacağın bölüme-okula git. Başarılar.

      • iyi dilekleriniz ve destek veren yorumunuz için teşekkür ederim 🙂 başaracağıma inanıyorum 🙂

  41. Merhaba ben şuan imamhatip lise sona gectim. Fakat resim konusunda çok hevesliyim. Seviyorum ve cizimlerimin guzel oldugu soyleniyor. Beni bu konuda yönlendirebilirmisiniz. Ygs sinavunda kac puan almam gerek. Ve yetenek sınavlarının net tarihi ne zaman

    • Merhaba. Sanat veya Tasarım bölümlerinden hangisi ilginizi çekiyorsa ve hangi üniversite-fakültenin sınavına girmeyi düşünüyorsanız linke göz atın. Bu yıl sınava girecek olanlar için bölümlerle ilgili istenen YGS puanları ve sınav tarihleri açıklandı, seneyede yakın tarihler ve puanlar geçerli olur. Sınavlara hazırlık çizim kursları 1 Ekim – 30 Agustos tarihleri arasındadır. Lise son sınıfı okurker YGS sınavları için dersaneye ve görüşünüzü geliştirmek için resim kursuna Gidin. BAŞARILAR.

  42. Merhaba. Ben IŞILAY SAYGIN GÜZEL SANATLAR LİSESİNİN yetenek sınavlarını kazandım ve kaydımı yaptırdım fakat çevremde güzel sanatlar lisesi okuyan veya okumuş tanıdık yok bu nedenle hangi dersler verilir bi fikrim yok bana yardımcı olur musunuz ?

  43. Merhaba,
    Ben Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde canlandırma film bölümünü okumak istiyorum. Nasıl bir kurs almalıyım sizce? Bu bölümün yetenek sınavları nasıl oluyor bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Siz bu bölüm için hazırlayabiliyor musunuz?

    • Film Bölümüne yabancıyım. Animasyon bölümü için Temel Sanat Eğitimi, Desen Tekniği ve 4-5 kareli imgesel çalışmalarla Animasyon bölümü sınavlarına öğrenci yetiştirdim. Canlandırma Film farklı, sayenizde araştırmış oldum, teşekkürler.Bu alandan mezun birisinden kurs alın.
      http://llp.marmara.edu.tr/organizasyon.aspx?kultur=tr-TR&Mod=1&ustbirim=1250&birim=1262&altbirim=&program=50&organizasyonId=64&mufredatTurId=932001
      M.Ü. Yetenek Sınavları Kılavuzunda bölüme yer verilmemiş. Yönergede Film Tasarımı olarak geçiyor: http://dosya.marmara.edu.tr/gsf/YIL_2015/etkinlikler_duyurular/mu_yonerge_gsf_giris_sinavlari_v05.pdf

      “Giriş sınavlarıyla ilgili soru yağmuru üzerine;

      sınavın ilk aşamasında sorulan genel kültür soruları çoktan seçmeli soru türünde. 100 soru. 45 ve üstü doğru cevap vereni 2. aşamaya çağırıyorlar. bu 100 soru yalnızca sinemaya dair değil. karl marx’ın mezarının nerede olduğundan tut da dünya spor endüstrisine (örneğin 2012’de londra olimpiyatlarıyla ilgili sorular vardı) varana kadar genel kültür soruları.
      sinemaya dair sorulan soruların bir kısmı film festivalleri ve hangi filmin hangi ödülü aldığıyla vesaire ile ilgili. ama burada işin kötü kısmı da bu festival-ödül sorularının bir kısmı güncel değil. yani tamamı sınavın olduğu yıla ait festivallere dair olmaz mesela. bunun dışında aralarında yabancı bir festivalde önemli bir ödül almış bir türk filmi varsa da bu filme dair detay soruluyor; karakterleri ya da konusuyla falan ilgili.

      1. aşamada yapılan diğer sınav, bu testten sonra bi ara verilmesinin akabinde, bir kompozisyon sınavı. bir konu veriliyor ve bir öykü veya senaryo oluşturulması isteniyor. kağıdın arkasına da storyboarding yapılması isteniyor. çizimin şekli değil içeriği önemli. çöp adamla da anlatsan derdini anlatacaksın. (bkz: klişe timi)
      bu 1. aşama tek günde tamamlanıyor. ertesi gün 2. aşamaya katılabilecekler ilan ediliyor.

      2. aşama birkaç güne yayılıyor.
      yönetmenlik için ayrı, yazarlık için ayrı, kurgu-ses ve görüntü için ayrı, canlandırma için ayrı günlerde ayrı sınavlar uygulanıyor. son günün tamamı sözlü görüşmeyle geçiyor. genelde ertan hoca öğle molasından sonra civar kafelerden birinde tavla atıyor oluyor. çünkü sözlü görüşmeye öğlene kadar, sınavlardan aldığı puanların ortalaması en yüksek olanlar çağrılıyor ve onlarla görüşülüyor.
      Temel Tasarım dersinde öğrenciler ne yapacaklar, iyi bir çizimi yoksa zorlanırlar.”

  44. Merhaba ben bu sene güzel sanatlar lisesine sınava girdim 2. Olarak kazandım ama kayıt gününü kaçırdım. Normal anadolu Lisesine gidipte Güzel Sanatlar Fakültesi sınavına girebilirmiyim

  45. Merhaba ben bu sene güzel sanatlar lisesine sınava girdim ve 2. olarak kazandım ama kayıt gününü kaçırdığım için mecburen anadolu lisesine kayıt yaptırdım.Anadolu lisesinde okuyupta Güzel sanatlar Fakültesine sınava girebilirmiyim?

    • Güzel Sanatlar Bolümlerinden hangisini sectiysen, sınavlarını kazanarak okuyabilirsin.Özel üniversitede okimayi düşünürsen okul sartlarıni öğrenmelisin sinavsiz YGS puaniyla olan okullar var.

  46. merhaba ben 9. sınıfa yeni geçtim anadolu meslek lisesine gidicem ama oraya pek gitmek istemiyorum acaba 10. sınıfta veya 9 da güzel sanatlar lisesine başvuru yaparsam gide bilirmiyim ve nasıl başvuru yapmam gerek umarım cevap verirsiniz eğer bir bilginiz varsa benide bilgilendirin lütfen şimdiden çok teşekürller

    • Merhaba, Yetenekli olman cok iyi ancak resim tekniklerini öğrenmelisin. Seni yetenek sınavlarına hazırlayacak bir kursa kaydolmalisın. İyi öğretim yılları dilerim.

    • Merhaba Melisa, Güzel Sanatlar Liselerine giriş sınavlari sadece Orta okul 8. Sinif ögrencileri içindir. 9. Sınıfta olduğuna göre lise son sınıfa geldiginde sectiğin Güzel Sanatlar Fakültesinin yetenek sınavlarına hazırlanmak için bir kursa kaydolabilirsin.

  47. Merhaba ben bu sene Sakarya üniversitesi kazandım ama seneye özel yetenekle iç mimarlık bölümüne girmek istiyorum resimde sıfır değilim doğuştan gelen bir yetenek var ne yazık ki bunu n önemini anlamadım şimdi hazırlanıcam ama potre üzerinemi yoksa şu perspektif üzerinemi çalışıyım Anadolu ünversitesine gitmek istiyorum şimdiden teşekkürler

  48. Merhaba ben 8. Sınıfa geçtim. Güzel sanatlar lisesine girme kararı aldım.Hocalarım ve arkadaşlarımda böyle düşünüyor.Ve hedef teog puanım da 447.8940 ve üstü olmasını çok çok istiyorum.Eğer bu puanı alırsam ve güzel sanatlar lisesinin de yetenek sınavını kazanırsam sizce bu puanla beni alabilirler mi liseye ? Bi de ankara da olan resim kurslarını söylerseniz çok sevinirim.

    • Merhaba Beyzanur. Kararli olman başarını arttırır. Teog a hazırlanırken seni AGSLisesi sinavlarına hazırlayacak bir kursa gitmelisin. Internet’ten izledigim, Ankara’da Gürsoylar iyi hazırlıyor. İyi öğretim yılları dilerim.

  49. merhaba ben bu sene yetenek sınavlarına hazırlanıyorum birçok kursla görüştüm aklıma en çok yatan kurs %100 başarı veriyor fakat ücreti pahalı geldiğinden ygs sonrası mart ayında yazılmayı düşünüyorum. teknik açıdan bir eğitimim yok fakat kendimi bildim bileli resim çizmeyi seviyorum çocukluğumdan beri düşündüğüm meslek buydu. 5-6 ay kadar yoğun bir çalışma yeterli olur mu sınavlar için

    • Merhaba. Teknik açıdan ön eğitiminiz olmadığı için, görmenin yöntemlerini öğrenirken-görüş geliştirirken, öğrendiklerinizi tekrarlama-pekiştirme-içselleştirme açısından kendinize zaman tanımalısınız.Gvrüşünüzü geliştirecek Kurs programını 5 aylık sürecte yoğunlaştırılmış olarak aldığınızda, görsel algınıza bağlı bazı pekiştirmeleri yapmada zaman darlığı yaşayabilirsiniz. Ayrıca haftada 2-3 gün uzun sürecli kurs yerine, yoğunlaştırılmış kursu 4-5 günlük zamanda almak zorundasınız ücret dahada artacaktır. Algısına bağlı ya da sınavda aksilik yaşayanlar 2-3 yıl kurs alıyor.Geçmiş yılda sınav hazırlığı yapmış bir öğrenci 3 ayda da hazır hale gelebiliyor.
      Bence kurs için içinize sinen yönlendici ile görüşün ve indirim talep edin. Çalışma kararlılığınızı görüp yardımcı olacaktır.

      • Merhaba. Girmek istediginiz fakültenin sınav kılavuzu sorularınıza en doğru yanıtları verir. Sınav dönemlerinde okul Sitelerinden takip edin.

  50. Merhaba ben son sınıf öğrencisiyim bu yıl mimar Sinan Üniversitesine hazırlanmak istiyorum moda tasarım ama çizimle ilgili en küçük bir şey bilmiyorum bilgim yok sınavlara kadar gitsem kurslara geliştirebilirmiyim kendimi ? Bu arada meslek lisesinde giyim üretim okuyorum

  51. Merhaba ben bu yıl liseye yeni başladım fakat istemediğim bi okuldayım. Daha doğrusu hedefim mimar sinan güzel sanatlar lisesinde yetenek sınavlarına katılmaktı fakat sınavı kaçırdığım için maalesef olmadı. Sorum da şöyleki acaba önümüzdeki yıl ki sınavlara girsem 2. sınıfa hayal ettiğim yerden devam edebilir miyim? Yardımcı olursanız çok mutlu olurum çünkü çok pişmanım hiç bişey hayal ettiğim gibi olmadı. Şimdiden teşekkürler.

  52. Merhaba ben ic mimarlik okumak istiyorum 11. Sinif ogrencisiyim hazirlanmak icin kursa gitmek istiyorum. Hangi kurslarina gitmem gerekiyor bilgi verebilirmisiniz

  53. Merhaba Nursen hocam,ben işletme fak,mezunuyum.Yanlış bir meslek seçtiğimi geçte olsa anladım.Fakat güzel sanatlar fak.ne girip resim öğretmeni olmak istiyorum.ÖSS ye girmek zorunda mıyım?İkincil üniversite kolaylığı sağlanıyor mu?Nasıl bir yol izlemem gerekli?Uykum kaçtı,duramadım yazdım.Biran önce bana cevap yazarsanız çok sevinirim.Saygılar.

    • Ö.S.S den, girmeyi istediğiniz okulun istedigi puanı almalısınız. Genelde Ağustos ayında 2-3.aşamalı yetenek sınavı yapılır.2. Üniversiteniz olacağı için ortalamada puaniniz düser.

  54. Merhaba hocam,ben işletme fak.mezunuyum.Gecte olsa yanlış meslek seçtiğimi anladım.Resim öğretmeni olmak için nasıl bir yol takip etmem gerekiyor?ÖSS ye girmem şart mı?Fakülte bitirdiğimden dolayı ,İkincil üniversiteden yararlanamıyor muyum?SAYGILAR

    • Merhaba, Ö.S.S den, girmeyi istediğiniz okulun istedigi puanı almalısınız. Genelde Ağustos ayında 2-3.aşamalı yetenek sınavı yapılır.2. Üniversiteniz olacağı için ortalamada puaniniz düser.

  55. merhaba benim size bir sorum olacak . ben ilk teogdan 357 aldım fakat benim karakalemim guzel oldugu için ben güzel sanatlar okumak istiyorum . ben 357 aldım fakat karakalemim guzel sizin lisenize girebiliyomuyum acaba…

  56. Merhabalar,
    Hiç üşenmeden bütün yorumları kitap gibi okudum ve kafamdaki çoğu sorunun cevabını buldum ama hâlâ aklımda birçok soru var. Ben 8e gidiyorum ve GSL gitmek istiyorum ama hâlâ kursa gitmiyorum bir anda tasarımcılığa merak sardım. Ben daha çok hayvanlarla ve resimle ilgilenmeyi seviyorum. Mimarlık olur tasarımcı olur veteriner olur, yeter ki bunlarla ilgili olsun. Resmimin iyi olduğunu düşünüyorum, çevremdekilerde böyle düşünüyor ama bu çizimlerde bir ışığın olup olmadığını bilmiyorum. Doğrusu biraz korkuyorum. Ve galiba giremicem. Ama girmeyi çok çok çok istiyorum. Bunun için de kursa gitmem gerek ama 8 diye etüt merkezine de gidiyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bana yardımcı olun lütfen…

  57. Merhaba ben geleneksel el sanatları bölümüne girmek istiyorum yanlız benim resim yeteneğim yok eski yazılara hüsnihat yazılarına merakım var ve hat kursu almaktayım ben bu bölüme girerken ne tür sınavlardan geçicem bana bilgi verirmisiniz, resim yeteneği şartmıdır ?

    • Merhaba. Güzel Sanatlar Fakültesinin Geleneksel el sanatları bölümünde okuyabilmeniz için;2 veya 3 aşamalı yetenek sınavlarına girmeniz gerekli.Görüşünüzü güçlendirecek bir kursa gidin. Okurken hat, tezhip vb. Dersleri göreceksiniz-işleyeceksiniz zaten.

  58. Merhaba,
    12. sınıf öğrencisiyim ve bu yıl YGS ve LYS’ye hazırlanıyorum ayrıca Sağlık meslek lisesi öğrencisiyim ve Hemşire olarak mezun olacağım bunun için ayrıca Kpss’ye hazırlanmak zorundayım. Yeterli bilgim olmasa da el yeteneğim azımsanamayacak kadar çok ve bu yetenek sınavlarına girmek istiyorum yaklaşık 10 aylık bir sürem var istediğim üniversitenin yetenek sınavlarına girmem için. Bu durumda yeterli zamanım yok anlayacağınız üzere ve ailemi bu konuda ikna etmem çok zor oldu. Görsel sanatlar için ailemin tek şartı ise aynı zamanda kpssyi kazanarak atanmaya hak kazanmış olmam. Size sorum şu olacak; Kpss yi kazanma durumumda ve atanma halimde aynı zamanda Görsel Sanatlar Resim bölümünde eğitim görme olanağım var mı? Çevremden aldığım duyumlar böyle bir şeyin olmayacağını söylüyor. Görsel sanatlar resim bölümünün devam zorunluluğu olan bir bölüm olduğunu ikisini aynı anda yapma imkanımın olmadığını söylüyorlar. Şuan istediğim tek şey böyle bir imkanın oluyor olması. Ayrıca liseden mezun olur olmaz mı başvurma hakkım var yoksa bir iki yıl sonrada bunu yapabilir miyim? Çünkü el yeteneğim olsa dahi yukarda okuduğum kadarı ile yetersiz ve kursa gitmem şart gözüküyor. Şuan bu cevaplar çok fazla ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

  59. Merhaba hocam ben onur eskimez resim konusunda eskilerden beri ilgim var bu yıl üniversitede mühendislik 2 yi okuyorum burayı okurken hazırlanıp sınavları geçersem kayıt olabiliyorum değil mi yoksa burayı bırakıp veya dondurup mu Oray’a geçmem gerekecek saygılar insallah bir gün tanışırız 🙂

    • İşletme-ticaret çıkışlı olmanız fark etmez.Ikinci üniversite okuyacaksınız. Sanat alanına girmek için tekrar YGS ve yetenek sınavlarına girmelisiniz. Sizi sınavlara hazırlayacak bir kursa gidin.

  60. Merhaba,ben 12.sınıf Anadolu Lisesi öğrencisiyim.Küçüklüğümden beri resime hep ilgim vardı fakat ebeveyn baskısından dolayı başka meslekleri seçmem konusunda yönlendiriliyorum.Resim konusunda kendime güveniyorum çevremde aldığım tepkilerde yeteneğim olduğu görüşünde fakat teknik deseniz yok o yüzden ne yapacağımı bilemiyorum.Daha çok yağlı boyaya ilgim var fakat guaj boya kullanıyorum,karakalemde yapmaktan portre çizmekten hoşlanıyorum.Okuduğum kadarıyla bir resim kursuna gidip kendimi geliştirmeliyim.Yetenek sınavına kadar sizce yeterli zamanım var mıdır aynı zamanda YGS’ye hazırlandığımı da düşünürsek?

  61. Merhaba,ben 12.sınıf Anadolu Lisesi öğrencisiyim.Küçüklüğümden beri resime hep ilgim vardı fakat ebeveyn baskısından dolayı başka meslekleri seçmem konusunda yönlendiriliyorum.Resim konusunda kendime güveniyorum çevremde aldığım tepkilerde yeteneğim olduğu görüşünde fakat teknik deseniz yok o yüzden ne yapacağımı bilemiyorum.Daha çok yağlı boyaya ilgim var fakat guaj boya kullanıyorum,karakalemde yapmaktan portre çizmekten hoşlanıyorum.Okuduğum kadarıyla bir resim kursuna gidip kendimi geliştirmeliyim.Yetenek sınavına kadar sizce yeterli zamanım var mıdır aynı zamanda YGS’ye hazırlandığımı da düşünürsek? GSF’nin resim bölümünde okumak istiyorum genel olarak YGS’den kaç puan almalıyım? veya yüksek bir puan gerektiriyor mu?

    • Merhaba. Yetenek sınavlarına giriş baraj puani 180 dir ancak sinavina girmek istediģiniz fakülte ve bölüm için yüksek puan istenebilir. Her durum için YGS’den yüksek puan almanız sizin lehinize. Temmuz ayinda özel-vakıf universitelerin, Ağustos ve Eylül ayında devlet üniversitelerinin yetenek sınavlari başlar. Sınav tarihine kadar Resim kursunun size yeterli olma durumu algınıza ve istikrarlı çalışmanıza bağlı. Genelde ilk yıl 9-10 ay gibi bir süreçte öğrenilen tekniklerin sizde ićselleşmesi, oturması ikinci yılda gerçeklesır. Üc yıl kurs alanlar olabildiği gibi daha kısa sürede teknik aşamaları çözümleyenler olabiliyor. Zaman geçirmeden ŕesim kursuna yazılın. YGS hazırlıği ile birlikte yürütün.Gunümüzde Aileler bilibnçli yaklaşıp çocuklarını 9.-10. Sınıftan itibaren kursa gönderiyorlar. 4 yıl sanat eğitimi almış Güzel Sanatlar Lisesinden mezun öğrencilerle beraber sınava gireceksiniz. Ćizimleriniz onların düzeyinde olmalı ki yetenek sınavıni gećebilesiniz. Başarılar dilerim.

  62. merhaba bi kaç sorum olacak ..
    suan üniversite için yetenek sınavlarına hazırlanıyorum … ve hedefim mimar sinan iç mimarlık veya endüstri ürünleri tasarımı .. bakırköy de bir kursa gidiyorum ve cokta faydası oldu … soru ya gelirsek
    🌑sinavi rahat geçebilmek için ygs sınavından kaç puan almam gerekir..225 in ne kadar yukarısı mesela ?
    🌑mimar sinan in baraj sınavları imgesel olarak mı çıkıyor ?
    🌑çizim kadar ana fikir e de önem veriliyor mu sınavlarda ?
    🌑sınavlarda istenilen gölgeleme cizgisel mi yoksa boyama ağırlıklı mı oluyor ?
    🌑varsa birde sınavı kazanabilecek ölçüde örnek bir çizim linkini atarmisiniz ?

  63. merhaba bi kaç sorum olacak ..
    suan üniversite için yetenek sınavlarına hazırlanıyorum … ve hedefim mimar sinan iç mimarlık veya endüstri ürünleri tasarımı .. bakırköy de bir kursa gidiyorum ve cokta faydası oldu … soru ya gelirsek
    🌑sinavi rahat geçebilmek için ygs sınavından kaç puan almam gerekir..225 in ne kadar yukarısı mesela ?
    🌑mimar sinan in baraj sınavları imgesel olarak mı çıkıyor ?
    🌑çizim kadar ana fikir e de önem veriliyor mu sınavlarda ?
    🌑sınavlarda istenilen gölgeleme cizgisel mi yoksa boyama ağırlıklı mı oluyor ?
    🌑varsa birde sınavı kazanabilecek ölçüde örnek bir çizim linkini atarmisiniz ?
    Şimdiden teşekkürler 🙂

    • Merhaba.Sınav klavuzundan sorularınızın yanıtlarıni alabilirsiniz.
      http://www.msgsu.edu.tr/tr-TR/yetenek-sinavlari/636/Page.aspx
      + Her fakülte sınavına girmek istediğiniz bölümle ilgili istediği YGS puanlarını açıklar. Web sitelerinden takip edebilirsiniz. Örneğin Endüstri ürünleri için bu yıl kaç puan isteyecek, takip edin.
      + Evet. 50×70 kağıda imgesel sınav yapıyorlar.
      + Desen tekniğinde çizgi karekterinize ve yaratıcılığınıza bakarlar.
      + Desen tekniğinde çizgisel ifade isterler.
      + Forumları araştırın.
      Başarılar dilerim.

  64. merhaba 10. sınıfım ve Anadolu lisesi öğrencisiyim. hayalim hep güzel sanatlar lisesine gitmekti fakat bazı nedenlerden dolayı gidemedim. Resimde yetenekliyim ve kendime güveniyorum. ve güzel sanatlar fakültesi için en yakın zamanda da kursa başlamayı planlıyorum. sorum şu ki güzel sanatlar fakültesine gidebilmek için lisede seçeceğimiz bölüm fark eder mi ?

    • Merhaba.GSF sınavlarına girebilmeniz için, Hèrhangi bir liseden mezun olmaniz ve.YGS puanınızın en az 180 olması yeterlidir.Desen ve imgesel çalışmalarda başarılı olmak için kursa gidin. Elbette sınavda, 4 yıl sanat eğitimi almış GSlise mezunları (çalışkan olanlar) sizlere göre daha avantajlılar.Ama ćalışarak kendinizi onların seviyesine getirebilirsiniz.

  65. Meraba ben zehra acikogretim duz lisede okuyorum bitirmeme iki sene var ben mezun olduktan sonra universite okumadan yetenek sinavina girip moda tasarim bolumunu okursam nasil bi destek almam gerekiyor ve univesite okumadan moda tasarimcisi olunabilirmi bilgi veririmisiniz

    • Merhaba. Elbette üniverzite okumadan da moda tasarımcısı olabilirsiniz. Çekirdekten yetişme dediğimiz alaylı grubu düşünün. Iyi ustaların yanında uzun süreçte yetişip, moda tasarım konularına hakim olanları. Onların yanında çalışarak bu alanda ilerleyebilirsiniz. Ancak günümüzde üniversite-fakülte bölümlerinin, moda akademilerinin verdiği eğitimle kişiler daha kısa sürede bilinçli yetişiyorlar. Açık öğretimle birlikte, sizi yetenek sınavlarına hazırlayacak bir kursa gidin. Diplomanızı aldığınız yıl YGS sınavından 180 veya üzerinde puan aldığınızda sınavlara girebilirsiniz.

  66. merhaba ben şuan 9. sınıf öğrencisiyim Anadolu lisesine gidiyorum güzel sanatlar okumak için hangi bölümü seçmeliyim ? sayısal mı sözel mi veya TM mi ve Anadolu lisesinde devam edip gzel sanatlar okuyabilirim dimi ?

    • Merhaba, A. liseden mezun olduğunuzda ÖSS sinavlarından en az 180 ve üzerinde puan alanlar Güzel Sanatlar yetenek sınavlarına girebilirler.Sectiğiniz bölümün olduğu fakülteleri internet web sitelerinden belirleyin ve sinav takvimlerini okuyun. Sınav tarihleri çakısanlarda ve okulun istedigi puanı sizin aldıgınız puana uygun olanlarda seçim yapın. Yetenek sınavlarınızda başarılar dilerim.

  67. Merhaba ben imamhatip lisesi öğrencisiyim resim öğretmeni olmak istiyorum üniversite okumadan
    Olabilirmiyim acaba🎨

  68. Merhaba ben biraz araştırdım ygs için herhangi bir bölümden 185 puan istiyor 185 alırsam yetenek sınavına girmeye hak kazanıyorum benim önceliğim Akdeniz üni. Güzel sanatlar fakültesi resime yeteneğim çocuklukta beri var nasıl hazırlanabilirim 9 aylık kurs gerekli diye okudum bide marmara üni gibi iyi üniversitelerin koşulu nedir acaba?

    • Alginiza bağli olarak sinava hazır olma süreciniz değişir. Bir an once kursa gitmenizde yarar var. Marmara universitesinin koşullarıni sinav takvimini web sitesinde yayinlandiklarinda takip edin.Başarılar dilerim.

  69. Merhaba ben 8.sınıf öğrencisiyim güzel sanatlarla hazırlanıyorum resim bölümüne ama iç mimar olmak istiyorum bu nedenle sayısal ağırlık seçmem gerek güzel sanatlar lisesinde nasıl bir döngü var sayısal seçiliyormu cevaplarsan çok sevinirim.:)

  70. Merhaba ben 8.sınıf öğrencisiyim güzel sanatlarla hazırlanıyorum resim bölümüne… universitede iç mimarlık alanına gecis yapicam ama sayısal bölüm ıstiyorlar. GüZel sanatlar lisesinde nasıl bir döngü var sayısal seçiliyormu cevaplarsaniz Çok sevinirim :):)

  71. Merhaba benim derslerim iyi değil ama resim konusunda üstün yetenekliyim güzel sanatlar lisesine girebilirmiyim

  72. Merhaba teog puanımın kaç olmasi gerekir güzel sanatlar lisesine girmem için yani baraj kaç puandan başlıyor bilgi verirmisiniz teşekkürler.

    • Tuana bende 8.sınıf öğrencisiyim,bizi liselere geziye götürdüler,güzel sanatlar lisesine gittik oradaki müdür teog puanının bir önemi yok dedi,ama genede yüksek tutmaya çalışmalısınız dedi,önemli olan yetenek dedi.Bilgine :)))

      • Lise müdürü “Teog sınavini GENEDE yüksek tutmalısın” demiş ya; Teog sınavının %30u + yetenek sınavında aldığın notun ortalaması geçerli not tur.

  73. Merhabalar ben yabanciyim bizim Memleketde 9 sinifa kadar ortaokulda okuyorlar burda 8 sinfa kadar okuyor ben Memleketimde resim uzerine okumaya başlamışdim annem burada yaşıyordu sonra ben okulu bıraktım buraya geldim benim belgelerimi vermediler sorun olacak diye seneye vereceklerini söylediler belgelersiz okula almiyorlar burda benim yaşımdeki öğrenciler lise 2 sinfde okuyorlar seneye benim belgelerimi verseler ben nasıl okurum? 3 sinfe devam edebilicekmiyim?yada liseyi baştan basliycam

    • Sevgili Sanem, senin durumun (yurt dışındaki eğitimini Türkiye’de sürdurme koşulları) ile ilgili bilgim yok. Bunu Bakanlık”tan veya doğrudan okul idaresine danışarak öğrenebilirsin. Bilgini burada paylaşırsan senin durumunda olan genćlere yardım.etmiş.olursun.

      • Merhaba ben 8.sınifi bitirmek üzereyim (resim)yetenek sınavlarına girmek istiyorum fakat daha önce hiç kurs almadım . Eğer şimdi yetenek sınavına girersem çok geç mi olur yada şimdiden kursa gidersem bi şekilde kazanma umudum olur mu ? büyük önemi var cevap verirseniz sevinirim .

      • Merhaba. Yetenek sınavlarına girecek olanlar kendilerini sınava hazırlayacak kursa gidiyorlar. Görüş ve yaratıcılıklarını geliştiriyorlar. Sınavda onların düzeyinde olmak için kursa gitmenizde yarar var.

  74. Merhaba. ben 12. sınıf düz okuyorum. asıl hedefim güzel sanatlar fakültesi resim bölümü. yeteneğim var ama geliştirmem şart bir kursla. ama resim bölümünde iş olanağı biraz az olduğu için ve ben de şu an bir kursa gitsem de yeterli olmayacağı içn bu sene resim kursuna gitmeyeceğim sadece sınavlara girip kendimi deneyeceğim. Şimdi önümde lys sınavı var ve ben bu sınava çalışıp güzel bir puan alırsam ve her hangi bir bölüme gidersem aynı anda seneye de güzel sanatlar fakültesi okuyabilir miyim. aslına ikisini de istemiyorum kendimi bir tek resim alanında geliştirmek istiyorum ama hem iş olanağı hem de şu an da ne yapmam gerektiği konusunda çok kararızım. mesela bu sene evde düzenli çizim yapsam netden araştırmlar yapsam seneye kursa gitsem iyi olur mu. umarım biraz da olsa kendimi anlatabilmişimdir. Cevap verirseniz gerçekten çok sevinirim.

  75. Merhaba ben 3 yıldır güzel sanatlar lisesine gitmek istiyorum.(Müzik bölümüne) ve sıkı bir şekilde hazırlanıyordum. 8. sınıftayım ama geçen sene ve bu sene psikolojik problemlerimden dolayı hastanede yatmak zorunda kaldım 2 buçuk ay. Ve notlarım iyice düştü. Derslerim de bozuldu. Okulu bırakacaktım. Ama güzel sanatlara çok gitmek istiyordum. Rapor aldık. Evden hazırlanıyorum teoga (aslında daha çok yetenek sınavına hazırlanıyorum.) Benim 2 sorum var. 1.si notlarım biraz düşük olsa da girme ihtimalim yok mu güzel sanatlara?
    2.si maddi durumumuz değişti ve güzel sanatlara giden arkadaşlarım maddi durumun çok önemli olduğunu söylüyorlar. Gerçekten böyle mi? Ve ben ışılay saygın güzel sanatlar lisesine hazırlanıyordum. Sizce yetenek sınavına girmeli miyim yoksa girmemeli miyim?

  76. Ben 7. sınıfa gidiyorum seneye teog’a giricem derslerim çok iyi fen veya anadolu lisesini kazabilirim ama resmim de çok iyi güzel sanatlar lisesini kolaylıkla kazanabilirim aklımda iki lise var biri anadolu lisesi diğeri güzel sanatlar sizce hangisine gitmeliyim?

  77. Merhaba,ben 12. Sınıf öğrencisiyim. Lys sınavına hazırlanıyorum. Yıllardır hedefim moda tasarım üzerine okumak ama düz lisede okuyorum. YGS taban puanını geçtim . Fakat lys hazırlansam da yeterli puan geleceğini düşünmüyorum. Bu yüzden yetenek sınavına girmeyi düşünüyordum. Ama yetenek sınavlarının ne kadar zor olduğunu duymuştum ve birçok sayfa da da bununla ilgili bilgiler okudum, ilk defa burada yorum yazıyorum ve gerçekten soruma yanıt bekliyorum resim yeteneğim var fakat hiç bir şekilde bunun üzerine destek almadım ve okudukarım ,gördüklerim açıkçası beni korkuttu desem yalan olmaz çünkü gerçekten benden çok iyi olanlar var …bu yüzden ne yapacağımı bilmiyorum. Bu sene en azından ne kadar İyiyim görmeyi istiyordum ama yetenek sınavları gerçekten ileri düzeyde bir yetenek istiyor bu yüzden sorum şu bu sene sınava girip kendimi deneyim mi? Yoksa 9_10 aylık bir süreç boyunca yeterli bir şekilde resim dersi alıp mı sınava gireyim lutfen cevap verin kafam çok karışık üstelik hedefime bu kadar yakınken ne yapmalıyım 1 sene bana büyük bir kayıp gibi geliyor lütfen cevap yazın ne yapacağımı bilmiyorum yetenek sınavında kendimi denemelimiyim yoksa iyi hazırlanmak daha mı iyi olur????

    • Dilek’çim merhaba. Bu yıl kendini denemekten çekinme, iyi şansların olsun. Kazanamazsan sınav Ortamını, şartları öğrenmiş deneyim kazanmış olacaksın. Deneme amaçlı sınava girdiğin için kaybın değil kazancın olacak. Önümüzdeki yıl yetenek sınavlarına hazırlık kursları-Ekim-Ağustos aylarında hazırlanır deneyimli olarak tekrar girersin. DEÜ.yetenek sınavlarının tarihi belli oldu, 15 Ağustosta. okulun 72 saatlik kursunu, ön hazırlığın olmadığı için önermem. Öğrenci ile birebir ilgilenilmiyor, daha önce kursa gitmiş olanlar için yararlı; ortamı tanıma ve daha önce öğrendiklerini pekiştirmek için iyi. Başarılar dilerim,

      • Yetenek sınavlarında “kursa gitmediyseniz sizi bölüme alamayız” diye bi durum yarattıklarını düşünüyormusunuz yetenekli çocuklara

      • Eğitim sistemimiz, birçok alanında olduğu gibi yetenek sınavlarında da yeterliliği tartışılır uygulamalarını sürdürüyor. Yetenekli çocuklara yetenek sınavları için “kursa gitmediyseniz sizi bölüme alamayız” diye bir durum yaratılmış durumda. Böyle açık bir söylem yok ancak uygulamalar tersini gösteriyor:

        Görsel ve imgesel algıya dayalı teknik ve estetik bilgilerin zamanla sınırlı, çok aşamalı sınavlarla sınandığı yetenek sınavları; 4 yıl sanat eğitimi ve uygulamalı teknik bilgileri almış Güzel Sanatlar Lisesinden mezun yetenekli öğrenciler ile vasat(sanat eğitimi veya temel sanatçeğitimi resim kursu almamış) yetenekli gençler aynı şartlarda, birlikte zorlayıcı sınavlara tabi tutuluyorlar.
        Doğal olarak; sanat lisesinden mezun olan gençler diğerlerine göre daha donanımlı oldukları için sınav sıralamasında ve sınırlı sayıdaki kontenjanda başlarda yer alırlar ve Kursa gitmeyen öğrencileri kontenjan altına düşürürler.

        Desen tekniklerini okulda çözümlemiş Sanat lisesi öğrencileri dahi, imgesel çalışmalarda gelişmek için kurs alarak yetenek sınavlarına hazırlanırken, diğer liselilerin sınavlarda onların seviyelerinde olabilmeleri gerekir.
        Günümüzde aileler bu konuda bilinçli ve çocuklarını ortaokul 7. Sınıftan, Lisede 10 sınıftan itibaren, sınav odaklı destek kurslara gönderiyorlar.

  78. Merhaba hocam. Ben 8. Sınıfa gidiyorm.
    Yetenek sınavına giricem ama başvuru için hangi gerekli bilgileri yazacağımı bilmiyorum. Lütfen 29una kadar cevap yazabilirmisiniz.

  79. merhaba ben rümeysa şuan 12.sınıfa geçtim tm öğrencisiyim 11.sınıftan beri yetenek sınavına hazırlanıyorum bulunduğum yerde kurs yok maalesef biraz öğretmenim birazda kendi imkanlarımla hazırlanıyorum.önceki sene hep model ve obje çalıştım bu sene de imgesel çalışacağım aynı zamanda da ygs ye bu şartlar altında kazanabilir miyim acaba ? yardımcı olursanız sevinirim

  80. Meraba bir tane sorum olcak ben 8 e gectim ama 7 sinfta resim ogretmenim ile resik falan ciziyorduk yanikurs iste bu senede hocam bana kurs verecek ayri guzel santlar icij sizce yeterlimi

    • Merhaba Büşra. Òğeetmenin daha önce yetenek sinavlarına hazırlayarak, Güzel Sanatlar Lisesine çok sayıda öğrenci kazandirdırmışsa;seni de sınavlara iyi hazırlayacaktır yani yeterlidir.

  81. Merhabalar. Ben 2017 güzel sanatlar fakültesi sinavina hazırlanmak istiyorum. Güzel sanatlar lisesi mezunu degilim. Sadece kendi içimde resim çizmekten hoslanirdim ama bu yıl bunu meslek olarak istediğimi farkettim. Teknik olarak yeterli degilim. Su zamanda sifirdan başlasam ve duzenli calissam 1 yıl gibi bir surede dokuz eylül ege veya anadolu üniversitesini kazanabilir miyim? Şimdiden tesekkur ederim.

  82. Merhaba size bir sorum olacak . Ben güzel sanatlar lisesinde okuyorum 2. olarak kazandım ve bu sene 10. sınıfa geçtim . Bu okula gelmeden önce bana mimarlık bölümünü seçebileceğim söylendi . Ancak şimdi bunun imkansız derecede zor olduğunu söylüyorlar . Bazı öğretmenlerim eğer mimar olmak istiyorsam okul değiştirmem gerektiğini söyledi . Bende mimarlıktan vazgeçip iç mimarlığa yöneldim . Ancak şimdi çok kararsızım ne yapmam gerektiğini yada ne tür bir üniversiteye gitmem gerektiği hakkında hiçbir fikrim yok. Okul değiştirmek için son senem bu . Acaba okul değiştirmeli miyim ,yoksa buraya devam etmeli miyim bilemiyorum … Devam edersem üniversite seçimlerinde neyleri göz önünde bulundurmam gerekir ve hangi üniversitelere girme şansım olur ? Yardım ederseniz çok sevinirim … İyi günler .

    • Merhaba, son yılınız olduğu için okul değiştirmeyin bence de. YGS sınavından yüksek puan almaya bakın devlet ve vakıf üniversitelerinin Mimarlık Fakültelerinden seçtiğiniz okulda okur Mimar olursunuz. Araştırma motoruna “özel ve devlet Memarlık Fakülteleri” yazdığınızda size liste verir. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı listesini burada, site menüsünde bulabilirsiniz.

    • MERHABA. Meslek Lisesi’nde sanat alanlarından birine kaydolun. Son sınıfa geldiğinizde YGS sınavlarına ve Eğitim Fakülkesi sınavlarına girerek öğretmenlik bölümünde okumalısınız.

  83. Öncelikle merhaba. Ben meslek lisesi bilgisayar bölümünden mezunum. Bu sene bölümümün 2 yıllık önlisans programlarından birine başvuracağım. Fakat benim hedefim çizgi film bölümü. Bu 2 yıl süresince kendimi bu alanda geliştirmek istiyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

    • Merhaba. İki yıl süresince Bulunduğunuz yörede, yetenek sınavlarına odaklı bir kursa gitmenizde yarar var. Öğrendiğiniz teknikler pekişir, görüşünüz gelişir. Başarılar dilerim.

      • Yorumunuz için teşekkürederim. Bir kursa kesinlikle yazılacağım. Peki bu kurslar halk eğitimde bulunur mu? Gideceğim üniversiteki resim öğretmenlerden ders almam uygun olur mu?

  84. İyi günler ben 12. sınıfa geçtim endüstriyel tasarım okumak istiyorum kursa gitmem gerek ancak yetenek sınavının olmama ihtimaline karşı ygs ve lys sınavına da hazırlanıcam ikisini bir arada nasıl götürebilirim , kursa gidemezsem kendimi yetenek sınavına nasıl hazırlayabilirim ? Ve kursun günleri ve fiyatı hakkında bilgi verir misiniz ?

    • Dersane yerine LYS ye yönelik çalıştıran Etüd Merkezlne gidin, YGS sınavınızda rahat geçecektir. Etüd çalışması yanında görüşünüzü geliştirmek için sınav odaklı kursa da gitmelisiniz.
      İnternet ortamı sizler için güzel bir kaynaktır. Sitemin KAYNAKLAR bölümünden seçtiğiniz pdf sanat kitaplarını indirin. Net’teki çizim videolardan yararlanın. Görüş geliştirirken çalışmalarınızı değerlendirecek, yanlış kayıtlarınızı, eksiklerinizi belirleyip sizi yetenek sınavları için doğru yönlendirecek bir eğitmenle çalışın. Her kursun ç alışma günleri ve fiyatları farklıdır, Seçtiğiniz yerden telefonla randevu alıp, ailenizle birlikte gidip görüşün.

  85. Burada güzel sanatlar lisesi yok ailem başka şehre gitmeme izin vermiyor lise bire geçeceğim 2017 2018 de yani lise 2 ye geçince açılacakmış o zaman güzel sanatlar sınavına girebilir miyim ???

    • Merhaba. Bulunduğunuz yerde Sanat Lisesi yeni açılacağına göre ilk yıllarda kontenjanı dolduramazsa, 9 sınıf öğrencilerine de sınav açabilir. Şimdiden desen ve imgesel çalışmalarına başlayıp sınava hazır olun. Okul açıldığında, idareyle görüşür yapmanız gerekenler konusunda bilgilenirsiniz. Başarılar..

  86. Merhaba,Ben 10. Sınıfa geçtim geçen sene Güzel Sanatlar lisesi resim bölümüne sınava girdim sınavı kazandım ama bazı nedenleeden dolayı gidemedim ve şuan Anadolu lisesinde okuyorum.Üniversiteye geçerken resim bölümü üzerinden Güzel Sanatlar Üniversitesine sınava girebilirmiyim acaba?

  87. Merhaba ;Ben resim öğretmenliği ve iç imar arasında kaldım .8. Sınıfa bu sene geçeceğim bu meslekler için ne yapmam lazım, resim yeteneğimi göstermek istiyorum herkeze,gerçekten tüm öğretmenlerim beni destekliyor ayrıca ailem de yeteneğimi çok beğeniyorum çok güzel resim çiziyorum arkadaşlarım bile kıskanıyorlar.bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler 😀😇😇😇😇😇😇

    • Merhaba. 8. Sınıfta okurken TEOG sınavlarına ve yetenek sınavı kursuna hazırlanın. Resim notunuza TEOG’un %30’u eklenir. Güzel sanatlar lisesinde okuduğunuzda,Eğitim fakültesinde veya iç mimarlık bölümünde okursunuz.

  88. Merhaba benim 5. Sınıftan beri yeteneğim var. Derslerimde çok iyi, büyüdüğümde oyuncu olmak istiyorum. Bazı oyuncuları araştırdım bazı oyuncular güzel sanatlar okuyarak oyuncu olmuşlar. Bana bunu biraz anlatabilirmisiniz kafam çok bulanık. Aslında iç mimarlık okuycaktım ama oyunculuk istiyorum . Ama belki olamazsam diye oyunculuk okumuyorum . Cevap da lütfen oyunculuk bölümü yazmayın güzel sanatlar üniverstitesine gidilip oyuncu olunabilir mi ?

    • Merhaba Gamze. Neyi- nasıl istediğin önemli. Ben eğitimci gözüyle sorunu yanıtlayacağım, bence bir oyuncu’dan da fikir al.
      İki seçenekten bahsetmişsin:
      1-Yaşamın her alanında çekirdekten yetişme diye tabir edilen USTA-ÇIRAK eğitimi vardır. Bu eğitimden geçen algısı yüksek, yetenekli kişiler seçtikleri alanda gerçekten Usta-Uzman olurlar. Halk Eğitim Merkezleri ve Belediyelerin açtığı Tiyatro kurslarına veya Özel Kursların derslerine katılarak sertifika alır ve oyuncu olabilirsin.
      2- Güzel Sanatlar’ın 4 yıllık Tiyatro ve Sahne Sanatları Bölümünü okuyarak oyuncu olabilirsin. Akademik kariyer yapabilirsin. Diplomalı oyuncu olacağın için sana Yurt dışı ve içinde daha çok meslek kapısı açılır diye düşünüyorum. Ancak iki seçenekte de bireysel çaban önemli, şimdiki gibi araştırarak kendine çok şey katabilirsin.
      İç Mimarlık Eğitimi; Endüstriel Tasarım, Dekoratif -iç mekan tasarımları ve dış mekan mimarisiyle de paylaşım içerir. Günümüzde popüler bir meslek. Sınav ayına kadar, bu bölümlerin ders içeriklerini inceleyerek neyi okumak, ne olmak istediğine karar verirsin. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Başarılar dilerim.

  89. Merhaba, ben yakında 8. Sınıf olacağım ve lise olarak güzel sanatlar lisesine gitmek istiyorum Etrafımdakiler yetenekli olduğumu söylüyor ama malesef teknik bilgim yok. Kursa gitme işini bir şekilde halledebilirim belki ama bizim şuan pek durumumuz yok Annem güzel sanatlarda okumak için para lazım diyor bu gerçekten doğru mu? Eğer olurda yetenek sınavını geçersem sene içinde malzeme parası gibi şeyler çok tutar mı? TEOG sınavına deli gibi çalışmak yerine yetenek sınavına deli gibi çalışmak beni hayatından daha memnun bir insan yapar bu sene. Gerçekten istiyorum Bu konuda bir fikir verebilir misiniz?

    • Feyza’cım merhaba.Yaşamda herşey para demek değil elbette. keşke çok şey para olmadan çözümlenebilse. Maalesef sanat alanında malzeme masrafı gerektiren bölümler var. Güzel Sanatlar Lisesinde okumayı düşünüyorsan, hem TEOG hemde resim sınavına odaklı çalışmalısın. Yetenek sınavında resim notuna, TEOG puanının %30 u ekleniyor. Okul başarı puanın da önemli, zayıf dersin olmamalı. Bilinçli, düzenli, çok çalış. Başarılar dilerim

  90. Merhaba ben bu sene liseden yeni mezun oldum elim cizime yatkin fakat ne orta okulda ne de bu sene hic egitim almadim.merak ettigim icin yetenek sinavina girdim trakya universtesinde.ama cok tekniksel ciziyorlardi ben de cizdim sildim ve en sonunda kagidi boş olarak verdim.bu sene sifirdan egitim alsam kurslara gitsem bir sene icerisinde profesyonelce cizebilirmiyim uzerine dusersem bir sene de de olsa yapabilirmiyim?

  91. Merhaba bi sorum olacaktı.12.sınıf öğrencisiyim 8.sınıfta güzel sanatlar lisesi resim bolumu yetenek sınavına hic kurs almadan girdim ve kazandım.Fakat guzel sanatlara gitmedim anadolu lisesindeyim.Suan da ic mimarlik istiyorum ve bi resim hocasindan ozel ders aliyorum sizce kazanma sansim var mı?

  92. M.B ben şu an lise 1 gidiyorum ama malzeme olarak net tm olarak bilmiyorum gittim okulda 2 hoca oldundan dolayı yorgunlar ve soru bile soramıyorum haklılar ama malzeme olarak ne alsam bilemedim istanbulda mazimesi için evin önünde bi yer varmış oraya gitcem ama net olarak ne alcamı bilmiyorum mesela kağıt ne tür palımı bilmiyorum çünkü çok palılar orta yeter diye düşünüyorum ama bilimiyorum kalem şu anda mavi renkte olan HB filan kulanıyorum ama memun deyilim kalem markası da bilmiyorum palcata ile acılcakmış bide daha çok yolum var ama mu malzemeleri alınca birazda ha rahlıyacğımı inanıyorum şu an istedime gelirsek resim malzimesi için marka ları bilmem kalem .kağıt .ve benzeri …. ola bilir bana bu 2 gün içerisinde biri yazarsa ne mutlu bana 2 gün içerisinde bana yazan kişi için şimdiden teşekürlerimi sunarım İYİ GÜNLER……..

    • Merhaba. Okuldaki resim dersin için mi yoksa resim kursu için mi malzele almak istiyordun? İki türlüsü için de öğretmenin alacağın malzemelerin listesini yapar sana verir. Çamıştığın Öğretmenine darışmanda yarar var.

  93. Merhaba benimde size bir sorum olacaktı. Ben güzel sanatlar lisesi mezunuyum ama şuan başka bi bölüm okuyorum. 2. Sene okulu bırakmadan aynı üniversitenin güzel sanatlar fakültesini kazansam aynı anda oradada okuyabilme hakkım var mı ?

    • Merhaba. Öğrenci işlerinden okuduğunuz üniversitede çift anadal var mı öğrenin. Yoksa, bir resim hocası bulun, dekanlığa yazı versin; çift anabilim dalında kendi bölümüme öğrenci almak istiyorum diyerek. Sizi ve varsa katılmak isteyen diğer kişilerin isimlerini dilekçesine ekler.

  94. Arkadaşlar ben 10. Sınıf öğrencisiyim hacı ahmet arısaoy anadolu lisesinde okuyorum lisede konservatuar sınavlarını kaçırdım üniversitede güzel sanatlar üniversitesine geçme imkanım varmı

  95. Ben iç mimar olmak istiyorum ama cizimim fazla iyi değil kursa gidiyorum 5 ay oldu öğrendim bir kaç birşeyi basarabilirmiyim ayrıca ygs den kaç almam gerekiyo?

  96. merhaba, ben yaklaşık 2 yıldır hüsnü hat sanatıyla ilgileniyorum ve evliyim. güzel sanatlar fakültesine gitmek istiyorum. nasıl bir yol izlemem lazım yetenek sınavlarında nelerden mesul olurum bilgi verirseniz çok sevinirim.şimdiden teşekkürler

    • Merhaba. Evli olmanız veya yaş almış olmanız eğitiminizi tamamlamanıza engel değil. Şartlarınızı oluşturarak, her yaş ve durumda fakülteye gidebilirsiniz. Hobi-naif uğraşınızı, Geleneksel Sanatlar Bölümüne giderek akademik düzeye tayırsınız. DEÜ de şu an okuyan 58 yaşında öğrenciler bulunuyor.

      Yetenek sınavları 2, 3 veya 4 aşamalı olabiliyor. 1. Sınavda görsel algıya dayalı model veya düzenek koyarak görüşünüzü ölçerler. Son sınavda imgesel-hayali çalışma ile desen tekniğinizi ve yaratıcı yönünüzü ölçekler. Mutlaka sınav odaklı bir kursa giderek hazırlanın.

      Kolaylıklar dilerim

  97. Ben ygs ye grip sonra yetenek sınayla girmek istiyorum resim bölümüne acaba lys ye girmek zorunda mıyım yetenek sınavına girsemde ?

    • Yetenek sınavları için, fakülteler her yıl sınav takvimlerini,istedikleri puan ve şartları sitelerinde yayınlıyorlar. Puanla girmeyecekseniz LYS sınavına girmeniz şart değil, YGS puanınız yeterli olur. Ancak LYS de daha fazla puan almışsanız o geçerli oluyor…YGS veya LGS de en fazla aldığınız puanı ortalamaya alıyorlar. Sadece yetenek sınavına girecekseniz ve yeterli -yüksek bir puan almışsanız LYS sınav stresini yaşamanız gerekmez.

  98. 8. Sınıf öğrencisiyim ve güzel sanatları okumak istiyorum mülakata katılan öğrencilerin yanlarında ne getireceklerini söylermisiniz. Ve ilk sınava giren birisinin çizdiği resmi atarmısınız böylece nerede gelişmem gerektiğine karar verebilirim….??????????

  99. 8. Sınıf öğrencisiyim ve güzel sanatları okumak istiyorum mülakata katılan öğrencilerin yanlarında ne getireceklerini söylermisiniz. Ve ilk sınava giren birisinin çizdiği resmi atarmısınız böylece nerede gelişmem gerektiğine karar verebilirim….?????????? Acil cevap lütfen

  100. Merhaba ben deniz. Liseden menzunum ve hic bir universite bölümünü yazmadım. Guzel sanatlar fakültesi resim istiyorum. Asıl istegim yuksek lisans. Sorularim ;
    -yuksek lisans için resim bölümü mu yoksa resim öğretmenliği bolumu daha avantajli. Bir tanıdığımdan resim bölümünden alım aliniyor diye duymuştum emin degilim ?

    -ve ben ekimden beri devletin kursuna gidiyorum orada teknikleri en azindan yarisini biliyorum ama hala yeterli degilim. Ozellikle desen konusunda. Baska devletin oluo desen yapilan yerler var oraya mi yoksa özel bi kursa mi katilayim ??
    Kötü değilim yetenek ve algi konusunda ama kesinlikle de yetersizim gsfler için . Imgesel zaten bana bağlı desenim sıkıntı bu nedenle ozel kurs şart mi. Yanlis mi dusunuyorum ?

    Sorularimi yanitlarsaniz cok sevinirim. Sıkıntı geliyor. Ygsden sonra özele mi baslasam diye. ???

    • Sınav kaygılarını yaşamanız doğal. Kursa gittiğinize göre (devlet veya özele gitmeniz farketmez;yönlendiriciniz sınav odaklı çalışmalarda güçlü ise.) Hangi tekniklerde eksikleriniz varsa belirleyin ve onları çözümleyin. Resim bölümüne girmeniz için 30 temiz karakalem ve renkle çalışma portfolyonuzda olmalı; canlı model desenler, düzenek, imgesel, ustaların eserlerinden çalışmalar ve kendinizi en iyi ifade ettiğiniz boya tekniği ile renk bilginizi gösteren çalışmalar.
      Bölümü bitireceğiniz yıl, yüksek lisans için akademik danışmanınızla görüşür bilgilenirsiniz. Her yıl uygulamalar değişebiliyor, duyumlara kanmayın.

      • Mrb üniversitelerin kendi (GSF) hazırlık kursları varmı bunu nasıl öğrenebilirim.tşkrlr.

  101. Merhaba, kızım anadolu lisesi son sınıfa gidiyor ve animasyon okumak istiyor. Yurtdışı yaşama/çalışma/okuma planlarımız vardı, bu sebeple yetenek sınavına veremedik. Fakat bu planlarımız gerçekleşemedi. Bu seneki yetenek sınavına şimdi çalışmaya başlasa, geç mi kalınmış olur?
    Teşekkürler…

    • Merhaba. Teknik aşamaları öğrenmek ve pekiştirmek için bir süreç gerekir ancak herkesin görsel algısı farklıdır. Kızınız Sınav tarihine kadar birçok tekniği öğrenebilir. İyi şansları olsun. Gecikmeden sınav odaklı bir kursa kaydolun.

  102. ben geçen sene 191 almıştım ygsden kazanamadım hatta sizede sormustumm bu sene 239 aldım kazanabilirmiyim sizce?

    • GS Fakülteleri girmek istediğiniz bölümle ilgili istedikleri YGS puanıni sitelerinde yayınlarlar. Puanla alınmayan bölümler için yetenek sınavına tabi tutarlar. Lisenin sanat bölümlerinden birinden mezunsanız sınava girmek için ygs den 150 puan almanız yeterlidir. Diğer lise mezunları için an az 180 veya üzerinde puan isterler.

  103. Öncelikle Merhaba 🙂 Ben 8. sınıfım Yıllardır resim eğitimi alıyorum 1. sınıftan beri ama 1-2 sene önce eğitim almayı bıraktım gerçektende yetenekli olduğumun ben ve ailem farkındayız bu sene yetenek sınavına girip Işılay Saygın Gsl yi kazanmak istiyorum yıllardır hedefim bu Resim kursunu bırakmamın sebebi Teoga gireceğim için dershaneye gitmeye başladım 1-2 senedir eğitim görmüyorum resim alanında. Sizce teogtan sonra resim kursuna tekrar başlasam 3-4 ay içerisinde hazırlık yapsam yetenek sınavını kazanabilir miyim?

  104. Merhabalar hocam ben ben 19 yaşındayım ve düz lise mezunuyum, size sorum; Ben okul bittiğinden beri grafik alanında bir çok ticari çalışma yaptım ve nasipse güzel sanatlar sınavlarına haızrlanıp kazanmak istiyorum, Benim yeteneğim var mı bilmiyorum ama ailemde amcam babam ve halamın çizimi gençken iyiymiş ve bende daha okula gitmeden küçük yaşlarda kıyafetlerimin motiflerini, kitaplarda ki resimleri çiziyormuşum. Şuan bir şey çizmeye kalksam hayale dayalı çizemem ama gördüğüm bir nesneyi veya resmi çizebiliyorum, genellikle karikatürleri, objeleri çiziyordum. Bu ay içerisinde bir kursa yazılsam bir daha ki sene yazın ki sınavlar için bir başarı elde edebilir miyim sizce ?

  105. birşey sormak istiyorum bn 8ci sınıfım teog bitti ve resim yetenek sınavına 2 ay kursa gidecegim gitmeden once evde nasıl calısabılırım yada bunla ilgili siteler varmı

  106. Merhaba ben 8.sinifi bitirďim batman guzel sanatlar lisesinde okùmak istiyorum Ben tasarimci Olamak istiyorum yani kiyafetler ciziyorum resim defterine sinavĺara katilabilmem icin beni bir hocam I caliştirip yonlendiri p kayitlarımızı hocam iz mi yapmak zorunda

  107. merhaba ben 17 yaşında lise son sınıf omuş bir öğrenciyim öncelikle ailem bna destek olmak isteselerde şimdi kendi paranı kazan ve atölyene git diyorlar kafam çok karışık bana sundukları şeçenek hafta içi okudan sonra iş hafta sonu atölye sizce para biriktirip bu sene ygsyi halledip (insanların önüne geçersin diyolar) seneye kendi paramla mı kursa gitsem aşırı bir yeteneğim yok elim fazlasıyla yatkın sizce iyi bir atölyeyle birlikte 1 senede girebilir miyim? hem eğer seneyeye kalırsa bu sene çalışırsam yani seneye bütün günler benim olmuş olacaka ama işte tereddütüm şu yönde ya olmazsa 1 sene daha ara verip çaışıp atölyeye girmek olcak lütfen yardımcı olun ayrıcabir sorum daha var yetenekle alan özel üniversiteler mi daha iyi olursizce yoksa devlet üniler mi özel üniverstelerdeiş olanakları ve easmus seçenekleri daha fazla hem sorular belliymi zaten sorulara biraz yönelip özel ünilere de mi biraz baksam ne dersiniz ?

    • Merhaba. Özel durumunuzu ayarlar, 4-5 ayda desen ve imgesel tekniklerini öğrenir, pekiştirme ve hızlanma turlarıyla sınavlara hazırlanabilirsiniz. Özel veya Devlet okullarını tercih kararı size ait, önemli olan sizin araştıran-çalışan bir öğrenci olarak öğretim yıllarınızı verimli geçirmeniz. İki alan için de bu geçerli. Özel okulların burs sınavlarına girebilirsiniz. Başarılar dilerim.

    • Merhaba. Ailenizden mutlaka yardım almalısınız. Okulu kazandıktan sonrada, sanat bölümleri devamlı malzeme gerektirir.

    • İsimle ilgili fikrim yok. google den taratarak İstanbuldaki sınav odaklı atölyeleri taratın. Semtinize yakın olanları ziyaret ederek mekanı ve hocanın donanımını görerek karar verin. Başarılar.

  108. Merhabalar Nurşen Hanım
    Ben İmam Hatip Lisesi 3.sinif ogrencisiyim
    Universitenizde okumam yetenek sinavlariniza girebilmem mumkun mu?
    Yoksa illaki Guzel Sanatlar Okulundan mi mezun olmama gerekiyo?

    • Merhaba.
      Her hangi bir liseden mezun olduktan sonra Güzel Sanatlar Fakültelerinin sınavlarına girebilirsiniz. Şimdiden hazırlık çalışmalarına başlayın. Sınav odaklı çalıştıran donanımlı bir yönlendirici bbulun. Sınavına gireceğiniz bölümün istediği YGS puanını tutturmalısınız. Benden sınava hazırlık kursu alabilirsiniz. Atölyem Karşıyaka’da. lütfen randevu alın 0532 668 1623

    • Merhaba. Her hangi bir Liseyi bitirenler fakültelerin sanat bölümlerinde okumak için yetenek sınavlarına gilebilirler. Şimdiden sınav hazırlığı için bu konuda donanımlı bir yönlendiriciden yardım alın. Atölyem Karşıyaka’da, ikametiniz İzmirde ise sırav gurubuma katılabilirsiniz. 05326681623.

  109. 12. Sınıfım ve dershane desteği alıyorum şuan
    Endüstriel tasarım istiyorum
    1 sene mezuna kalıp yetenek sınavına öylemi hazırlanmalıyım?

    • Endüstriel Tasarım, İç Mimarlık ve Görsel İletişim Tasarım Bölümleri puanla öğrenci alıyor, YKS notunuzla. Yeterek sınavlarına hazırlık kursuna gitmeyi düşünürseniz; fakülteye girdiğiniz ilk yıl göreceğiriz Temal Sanat Eğitimi dersi işlerinizde zorlanmazsınız, kursun 1. Sınıfınızdaki süreçte yararı olur.

    • Yetenekli olmanızın teknikleri çabuk algılayıp görüş gemiştirmenizde yararı olur. Görsel algılarına ve çalışma düzeninize göre sıfırdan başlayanlar 3, 5 veya 9 ay ya da 2-3 yıl kurs alarak sıravda başarı sağlayanlar oluyor.

  110. Atatürk Anadolu Lisesinde okuyorum. Bu sene lise 3’e geçtim sayısal bolumundeyim üniversite eğitimi için Güzel sanatlara gitmek istiyorum. Ne yapmalıyım? Yardimci olursaniz sevinirim.

    • (YÖK), aralarında Grafik Tasarım ve Spor Bilimleri’nin de yer aldığı 14 yükseköğretim programını, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölüm kapsamından çıkardı. Bu bölümler, 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) merkezi yerleştirme ile öğrenci alacak. Resim, Heykel, Resim.İş Öğretmenliği ve Sahne Tasarım Bölümleri dışında.

    • Algınıza ve belli teknik aşamaları içselleştirmenize bağlı. Görüşünüzü geliştirmek; canlı-cansız tüm varlıkları, objeleri, figürleri, mekanları çizmek için ögreneceginiz pek çok yöntemi kendi pratiklerinizi de ekleyerek sürekli, düzenli ve dikkatli şekilde alıştrma-tekrarlar yapın. Görüşünüzü geliştirmek için bol pratik yapmalısınız, bu da belli bir süreci gerektirir. Zamanınızı alan okul-iş vb. başka uğraşınız yoksa, dağılmadan hedefinize kilitlenerek her gün sabah 3, akşam 3 saat çalışın 2 ay dahi başarılı olmanız için yeterli olabilir. Başarılar dilerim.

    • Geçebilrsiniz ancak sınavlara 3 ay kala hazırlanmak için haftada 4-5gün sabah ve öğladen sonrası için hazırlanmış yani tüm günlük çalışma programına uymalısınız Tekniklerin pekişmesi için sürece ihtiyacınız var. Haftada 5 gün, sabah-akşam programı uygulayan bir kurs yeriyle anlaşın. Sınav tarihine kadar kalemi elinizden bırakmayın. Başarılar dilerim.

  111. ben 11. sınıfa geçicem üniversitede kocaeli güzel sanatlar fakültesini istiyorum daha önce hiç kursa yazılmadım kursa yazılmadan yetenek sınavında başarılı olma ihtimalim var mı yoksa bir kurs bulmalı mıyım ,bir de 12.sınıfta tercih yaparken gsf yazılıyor mu yoksa tercih listesine başka üniversteleri yazsam yine de koü gsf ‘ye başvuru yapıp yetenek sınavına girebilir miyim

    • Desen teknik aşamalarını öğrenmek için mutlaka sınav odaklı bir kurstan yararlan. GSF sınavları, TYT sınavlarından sonra başlar ve %30 u resim notunu etkiler. Öncesinde tercih işaretlemene gerek yok. Sınavlarına Girmek istediğin fakültelerin, sınav kılavuzları yayınlandığında okuyarak bilgilenebilirsin., kaç bölüm seçilebileceğini açıklarlar.

    • Merhaba Yağmur, iki snav hazırlığında çok önemli. TYT puanının %30 u resim sınav notunu etkiler., ortalaması alınır. Yetenek sınavlarına katılım çok, kontenjan az -20 kişi- olduğu için elenen de çok oluyor. 2-3 yıl vazgeçmeden sınavı deneyimleyen ve hazırlığını sürdüren adaylar oluyor ki desen tekniklerini iyice pekiştirmiş oluyorlar. İyi hazırlananlar Listede üst sıralarda yer alarak, deseni zayıf olanları liste altına düşürüyor haliyle. Görsel algın iyiyse, zaman geçirmeden sınav odaklı bir kursa kaydolmanı öneririm. Çalışma sürecin önemli. Teknik aşamaları öğrenip Pekiştirmeleri yapabilmen için. Sınavlar üç aşamalıdır ve ilk sınavda 50-60 puan alarak barajı geçebilmelisin. Bilinçli öğrenciler son sınıfa gelmeden kursa giderek desen tekniklerini çözümleyip, son sınıfta dersaneye ağırlık veriyor. San bu yıl iki sınavında ağırlık vermelisin, çok çalışmalısın. Sitemin kaynaklar menüsünden yararlanabilirsin. Başarılar delerim

  112. Merhaba başlayacak yeni yıl döneminde 12.sınıf olacağım ve meslek lisesi öğrencisiyim. Güzel sanatlar fakültesi resim bölümü okumak istiyorum. Maalesef şimdiye kadar herhangi bir çizim kursuna gitmedim ve bu yıl hem dershane hem staj hem de okula gideceğim için, (bilirsiniz ki dershanelerin programları çok sıkı oluyor) çizim kursuna gidecek vaktim kalmıyor. Zaten kalsa bile durumum hem dershane hem resim kursu için müsait değil. Kendimi sadece evde çalışmak ile yetenek sınavını geçecek kadar yeterli hissetmiyorum. Sizce ne yapmalıyım? Bir resim öğretmeni olarak tavsiyeleriniz neler?

    • Merhaba Yağmur, iki snav hazırlığında çok önemli. TYT puanının %30 u resim sınav notunu etkiler., ortalaması alınır. Yetenek sınavlarına katılım çok, kontenjan az -20 kişi- olduğu için elenen de çok oluyor. 2-3 yıl vazgeçmeden sınavı deneyimleyen ve hazırlığını sürdüren adaylar oluyor ki desen tekniklerini iyice pekiştirmiş oluyorlar. İyi hazırlananlar Listede üst sıralarda yer alarak, deseni zayıf olanları liste altına düşürüyor haliyle. Görsel algın iyiyse, zaman geçirmeden sınav odaklı bir kursa kaydolmanı öneririm. Çalışma sürecin önemli. Teknik aşamaları öğrenip Pekiştirmeleri yapabilmen için. Sınavlar üç aşamalıdır ve ilk sınavda 50-60 puan alarak barajı geçebilmelisin. Bilinçli öğrenciler son sınıfa gelmeden kursa giderek desen tekniklerini çözümleyip, son sınıfta dersaneye ağırlık veriyor. San bu yıl iki sınavında ağırlık vermelisin, çok çalışmalısın. Sitemin kaynaklar menüsünden yararlanabilirsin. Başarılar delerim.

  113. Merhaba ben 7. sınıf öğrencisiyim ve resim kurslarına gittim ama tam olarak imgesel çalışmalar yaptırmadılar ve sınava hazırlayarak eğitim vermediler ve bence zamanım azalıyor. Önerebileceğiniz iyi gerçekten olumlu yönde etkilediğini düşündüğünüz bir kurs var mı? İstanbul avrupa yakasındayım ve MİMARSİNAN GÜZEL SANATLAR LİSESİNE gitmek için lgs puanımın kaç olması gerekiyor bir de yetenek sınavı kaldırıldı demişlerdi kaldırıldı mı

    • Merhaba Seray, sanırım hoby resim çalışmalarına katılmışsın. Çevrende yakın olan sınav odaklı resim tekniklerini öğretecek bir kursa gitmelisin. Google dan tarama yapıp adresleri al ve birkaçına Ailenle birlikte ziyaret eden. Lüks mekan şart değil, görüşünü geliştirecek öğretmenin donanımlı olması ve yetişkin hobi, çocuk gurubu, sınav odaklı çalışmaları bir arara yapmayan sadece sınav odaklı çalışabileceğin yeri seçin. Dikkatinin dağılmaması için. Kurs yerlerinde teknikleri öğretirler, başarıyı pekiştirme çalışmalarıyla kendin sağlarsın bunu unutma ve sınav gününe kadar kalemi elinden bırakmadan her gün Programlı çizim çalış. bu yıl yetenek sınavları geçerli, seneye kaldırılırmı bilemem. %70 resim puanına %30 lgs puanın-ortaokul başarı puanın eklenir. 2020 yılı Meb sınav yönetmeliği yayınlandığında kesin/doğru bilgileri yetenek sınavlarının kaldırılıp kaldırılmadığını Resmi siteden takip edersin. Bu yıl için Resim notu kadar lgs puanı da yüksek olan 30 kişilik kontenjana girer. Seneye sınava girersen şimdiden başarılar dilerim.

    • Merhaba Seray sanırım hobi resim çalışmalarına katılmışsın. Yakın çevrende sınav odaklı resim tekniklerini öğretecek bir kursa gitmelisin Google’dan tarama yapıp adresleri al ve birkaçına ailenle birlikte ziyaret edin. Kalabalık ve lüks mekan şart değil, görüşünü geliştirecek öğreticinin donanımlı olması ve yetişkin hobi-çocuk gurubu, sınav odaklı çalışmaları bir arada yapmayan sadece sınav odaklı çalışabileceğin yeri seçin. dikkatinin dağılmaması için. Kurs yerlerinde teknikleri öğretirler, başarıyı pekiştirme çalışmalarıyla kendin sağlarsın. ölçün sınavda verdiğin kağıttır bunu unutma ve sınav gününe kadar kalemi elinden bırakmadan her gün programlı çizim-desen tekniklerini çalış. Ola ki istediğin okulun sınavını kazanamazsan, kazandığın okula kayıt yaptırıp adres göstererek istediğin okula geçme imkanın var. Bu yıl yetenek sınavları geçerli, seneye kaldırılır mı bilemem. Sınavlarda %70 resim puanına %30 LGS puanın-Ortaokul başarı puanın eklenir, kurs ve okul derslerini bir arada sıkı tutmanda yarar var. 2020 yılı MEB Sınav Yönetmeliği yayınlandığında kesin/doğru bilgileri yetenek sınavlarının kaldırılıp kaldırılmadığını resmi siteden takip edersin, Haziran ayında yönetmelikler yayınlanır. Bu yıl resim notu kadar, LGS puanı da yüksek olan, 30 kişilik kontenjana girer. Geçen yılın yönetmeliğine göre; bulunduğun ilde 2 okulun sınavına girilebiliyordu. 2020’de belki 3 okulda şansınızı denemeniz uygun görülür (GSFakülte sınavlarına girenler birçok okulun sınavına girerek sanat alanına yerleşmede şanslarını arttırabiliyorlar.) ya da yetenek sınavları kaldırılır. Değişen şartları yeni yönetmelikten öğrenirsin. Seneye sınava girersen şimdiden başarılar dilerim.

  114. merhaba ben 8.sınıf öğrencisiyim ve gsl müzik sınavına bir iki ay kaldı ve virüs nedeniyle kurslara da gidemedim bu sene normal bir liseye gitsem bidahaki seneye gsl ye girebilirmiyim

    • Sudecim, GSL 8. Sınıflar resim bölümü sınavına bulundukları yıl giremediğinde, kontenjan açığı olan gsliseler 9. Sınıflar için tekrar sınav açıyordu. Müzik alanı için de uyguluyorlar mı bilemiyorum. Doğru bilgiyi okula telefon açarak edinebilirsin. Bir iki ayda kendini elbette geliştirebilirsin; daha önceden solfej bilgin ya da müzik sınavı kriterlerine uygun birikimin varsa ve müzik algın güçlüyse bir ayda Dahada güçlendirir sınavlara girersin. Başarılar dilerim.

  115. Merhaba ben şu an 12. sınıf öğrencisiyim ve üniversite sınavına hazırlanıyorum. Biliyorum kısa bir süre kaldı fakat içimde hep kalan bir şey vardı. Liseye ilk başladığım senelerde resim kursuna yazılmayı düşündüm çünkü o dönemlerde sürekli karşıma bir şey koyup onu çizmeye çalışmak keyif veriyordu bana. Bunu geliştirebileceğimi düşündüm. Lise de olmasa bile üniversitede belki zevk aldığım bir şeyi yaparım diye de düşündüm. Teknik olarak çok fazla bilgim yok mezuna kalıp resim eğitimi alıp seneye hazırlanma gibi bir durum sizce ne kadar faydalı olur, kendimi daha iyi geliştirip başarabilir miyim diye düşündüm ? Teşekkürler..

    • Sevgili Nursema, karantina sürecinden dolayı bu yıl TYT puanları 170 e düşürüldü, bazı soru bölümleri kaldırıldı ve sınav süreci 135 ten 165 e çıkarıldı öğrencilerin yararına işlemler yapıldı. Yetenek sınav tarihleride ertelenebilir, Sizlere daha çalışma süreci kalır. Bu süreçte 12. Sınıf Ders sınavlarına giremediğiniz için Sınavlarda 11. Sınıf okul başarı Puanı ortalamanız gözetilecek.
      Yetenek sınavlarının desen ve İmgesel sınavlarında amaçlanan şudur: ALGI,KAVRAMA ve AKTARMA.
      Ne kadar yetenekli , hayal gücü ne kadar güçlü ona bakarlar.
      Örneğin %25 desen- leke(ışık yönü)
      %25 anatomi
      %25 konuya bakış açısı
      %25 kompozisyon =düzenleme gibi her okul sınav kılavuzlarında ölçütlerini belirler. Seneye hazırlanmayı düşündüğüne göre desen tekniklerini öğreten-yetenek sınavlarına hazırlayan bir kursa katılırsın. İnternette bol kaynak var ancak doğru kaynaklar için bir yönlendiriciyle çalışmanda yarar var. Görüşünü geliştirdiğinde, seneye yetenek sınavları kaldırılmazsa İstediğin bölüm sınavlarına girersin. Belki merkezi sistem puanları geçerli olabilir. Zevk aldığın alandan vazgeçme, başarılar dilerim.

  116. 11. Siniftayim guzel sanatlar lisesine gecis yapabilirmiyim yetenek sinaviyla gecebilirim okul puanimda 80 yetenek sinavina girip lisesine girebilirmiy yoksa universiteye mi hazirlanayim gec mi kaldim

    • Merhaba Aybüke. 2021 yılında GSF sanat bölümlerine merkezi sistem puanla yerleşim olabilir. Eğitim Fakülteleri-Resim Öğretmenliği Bölümlerine girişler için kesinleşti.
      Çizgi Film Animasyon Bölümlerine bazı üniversiteler zaten TYT puanıyla alıyordu.
      Bu yıl TYT hazırlığına öncelik ver derim, yine de görüşünü geliştirmek için sınav odaklı bir kursta hazırlan. Seçtiğin sanat bölümlerinin okul listesini yap, Temmuz -Ağustos aylarında okulların sitelerinde sınav kılavuzları yayınlanır doğru bilgilere oradan ulaşabilirsin. Sınav tarihleri çakışanlardan eleme yaparsın, yetenek sınavı ile mi – tyt-ayt ile mi kayıt yapılacağını öğrenirsin. 2020 yılında 800bin barajı (geçen yılın puanlarını baz alan uygulama) öğrencileri zorladı, tyt puanını yüksek tutmalısın.
      Başarılar dilerim.

    • 2021 yılında 14 sanat bölümü için yetenek sınavlarının kaldırılması söz konusu. Eğitim Fakültelerinin Resim Öğretmenliğine girişlerin Merkezi sistem puanla-TYT ile alınması kesinleşti. Çizgi Film- Animasyon Bölümlerine bazı üniversiteler TYT puanıyla kayıt alıyordu.
      2020 yılında uygulanan 800bin barajı (geçmiş yıl puanını baz alan uygulama) tüm öğrencileri zorladı, TYT, AYT puanlarınızı yüksek tutun. Görüşünüzü geliştirmek için sınav odaklı bir kursta hazırlığınızı sürdürmenizde yarar var, yetenek sınavları kaldırılsa bile, yerleşeceğiniz sanat bölümününTemel Sanat Eğitimi derslerinde görüşünüzün gelişmişliği size rahatlık sağlayacaktır
      Okumayı seçtiğiniz sanat bölümlerine kayıt işlemleri için doğru bilgileri; Temmuz-Ağustos aylarında okul sitelerinde yayınlanan “Sınav Klavuzu”ndan öğrenebilirsiniz.

    • Yetenek sınavına girecek olan aday öğrencilerin başvuruları, e-okul üzerinden bizzat velileri tarafından yapılmalıdır. Yetenek Sınavı başvuruları 15-29 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacak. Seneye MEB sınav kılavuzunu takip edin. Başarılar dilerim.

    • Yetenek sınavına girecek olan aday öğrencilerin başvuruları, e-okul üzerinden bizzat velileri tarafından yapılmalıdır. Yetenek Sınavı başvuruları 15-29 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacak. Seneye yapılacak sınavlar için MEB SINAV klavuzunu takip edin.

  117. Ben güzel sanatlar resim bölümü sınavına girdim ama kazanamadım şimdi 9. Sınıfa gidiyor um ama normal derslerde iyi olduğumu düşünüyorum resim alanında yetenekliyim diye düşünüyorum nasıl güzel sanatlar lisesi ne gidebilirim
    Başka bir sınav olurmu

  118. Ben şuan 12. sınıfım, imam hatip lisesinde okuyorum ve yetenek sınavlarına hazırlanmak istiyorum. Beni yönlendirebilecek bir hoca yada kurs bulamadım. Nerden başlamalıyım neler yapabilirim kendi kendime nasıl çalışabilirim yardımcı olursanız sevinirim.

  119. Yetenek sınavlarına hazırlanmak için Desen ve imgesel tekniklere sıfırdan başlayanlarnasıl bir yol izlemeli: İnternette bir çok kaynak var ancak görme eşiğini aşana kadar, aşama aşama doğru desen tekniklerini bir yönlendirici ile öğrenmenizde yarar vardır.
    Teknikleri doğru çözümlemiş olanlar evde, her kaynaktan yararlanıp kendini geliştirebilir. İhtiyaç duyarsa online ders ya da atölye imkanlarını kullanabilir.

  120. Merhaba 18 yaşındayım üniversite sınavına girdim ve mezuna kaldım. Bu zamana kadar karar verme şansım olmadı. Güzel sanatlar heykel bölümünde okumak istiyorum fakat resim bilgim yok ve geç kalmış hissediyorum. Bana bir yol gösterebilirseniz çok sevinirim.

  121. merhaba. sınav yarın. o yüzden cevaplarsanız sevinirim. ben sınav için kaydımı yaptırdım ama sınava gitmesem, seneye de sınava girebilir miyim? 2022de sınavı ekti, 2023te ceza almıyoruz politikası var mı? gireceğim sınav resim-iş, öğretmenlik sınavı.

    • Seneyede sınava girebilirsiniz. Örneğin sağlık sorunu yaşadınız ve sınava gidemediniz. Mezuna kalanlarla, bir yıl sonraki sınava girersiniz.
      -sınava girip, herhangi bir lisans programını tercih ederek kayıt yaptıranlar vazgeçerse, bir diğer adayın yerleştirilmesini önlediği için ceza alır. Bir sonraki sene sınava girdiğinde puan düşüşü yaşar. Bu puan düşüşü diploma notu üzerinden hesaplanır. Diploma notu üzerinden hesaplanan diploma puanı yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğinden yılda %50 oranında azalır.

      -2022 YKS’den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacak.

      Seneye YKS nin başvuru kılavuzundan değişiklikleri öğrenirsiniz.

Yorum bırakın